Wino wytrawne
Najczęściej podawane do posiłku, w przeciwieństwie do wina słodkiego – nie pozostawia posmaku słodyczy w ustach. W zależności od rodzaju, wyróżniać się będzie innymi nutami smakowymi, a także lekkością...
Czytaj więcej
Najczęściej podawane do posiłku, w przeciwieństwie do wina słodkiego – nie pozostawia posmaku słodyczy w ustach. W zależności od rodzaju, wyróżniać się będzie innymi nutami smakowymi, a także lekkością bądź większą głębią.
Wino wytrawne czerwone
Istnieje wiele rodzajów czerwonego wina. W większości opierają się one na szczepach winogron ciemnych. Do najważniejszych, międzynarodowych odmian należą: lżejszy i mniej kwasowy merlot z nutami śliwek o delikatnym słodkawym posmaku, dobrze zbudowany syrah, z wyczuwalnym aromatem jeżyn, czekolady i korzennych przypraw, wyróżniający się nutami czerwonych owoców pinot nior oraz ciężkie i intensywne cabernet sauvignon, z charakterystycznym aromatem porzeczek i wyczuwalnymi taninami.
Wino wytrawne białe
Do najbardziej popularnych białych win należą chardonnay, o wyczuwalnych charakterystycznych nutach owoców cytrusowych, sauvignon blanc o wysokiej kwasowości z dość ostrym zapachem przypominającym agrest czy nuty limonkowe bądź grejpfrutowe (w zależności od klimatu, w którym uprawiany jest szczep), oraz riesling – najbardziej charakterystyczne dla regionu niemieckiego wino lekkie i rześkie z mineralnymi, kwiatowymi nutami, niekiedy o wyczuwalnym aromacie owoców tropikalnych.
Jak pić wytrawne wino?
Jeżeli ktoś zastanawia się, do czego podać wytrawne wino, odpowiedź jest prosta – wina wytrawne najczęściej serwuje się do dań głównych (rodzaj wina należy dobrać do potrawy), ale sprawdzą się również w towarzystwie serów, mięs i tapas.