Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Australijski chlebek śniadaniowy

Opis wykonania

Błyskawiczny w przygotowaniu i niezwykle smaczny chlebek australijski z włoskimi dodatkami - jednym słowem śniadaniowy misz-masz :)

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miski. Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną i sól i wszystko razem mieszamy. Pośrodku mąki robimy wgłębienie i wlewamy do niego oliwę i wodę i za pomocą drewnianej łyżki łączymy wszystkie składniki. Kiedy składniki się połączą dodajemy do ciasta posiekane oliwki i pokrojoną w kostki szynkę i pomidory suszone –mieszamy raz jeszcze. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąkę i zagniatamy ciasto aż stanie się jednolite. Z ciasta formujemy kule i za pomocą noża nacinamy ciasto na pól, to jeszcze raz na pół i każda powstałą połowę na pół. Tak przygotowane chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-20 minut. Upieczony chlebek przekładamy na kratkę i odstawiamy do przestygnięcia.