Cukinia w panierce
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Delikatne, chrupiące plasterki z cukinii w panierce to bardzo smaczna przekąska. Możesz serwować je z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Składniki
2 szt. - cukinii
2 szt. - jajek
3 łyżki - płatków kukurydzianych
4 łyżki - bułki tartej
0,25 szklanki - orzechów laskowych
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Cukinia w panierce
Cukinia w panierce
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W pojemniku blendera umieść płatki kukurydziane i orzechy laskowe. Zmiksuj na drobne kawałki. Wymieszaj z bułką tartą.
Cukinie umyj i pokrój na plasterki. Posól i odstaw na 10 minut, aby cukinia puściła wodę. Nadmiar wody osusz ręcznikiem papierowym.
Plastry cukinii zamocz w roztrzepanym jajku i panieruj w posypce z płatków kukurydzianych, orzechów i bułki tartej.
Rozgrzej patelnię z oliwą na płycie grzewczej i smaż cukinię na rozgrzanej oliwie z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
Komentarze