Curau de milho verde Sylwii Raźny

4 porcje
45 min
Łatwe
Curau de milho verde to tradycyjny brazylijski deser kukurydziany. Najlepiej smakuje mocno schłodzony :)
Składniki
5 szt. Kukurydza (kolba)
1 szklanka Mleko kokosowe
1 szklanka Mleko
2 łyżeczka Cukier waniliowy
125 g Cukier
1 szczypta Cynamon
1 garść Mięta
200 g Truskawki
200 g Maliny
Curau de milho verde Sylwii Raźny
Curau de milho verde Sylwii Raźny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Kolby kukurydzy umyj, osusz i zetnij nożem ziarna z kolby.
- Ziarna przełóż do blendera i zmiksuj.
- Dodaj mleko kokosowe, mleko zwykłe i zblenduj na gładką masę.
- Tak przygotowana gładką masę kukurydziana przełóż do garnka i gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
- Przełóż do małych salaterek, posyp cynamonem i udekoruj wybranymi przez siebie owocami.
- Lekko ostudzony włóż do lodówki na co najmniej dwie trzy godziny.
- Podawaj zimne.
Smacznego!
Komentarze