Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klops z jajkiem smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, można podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym czy tatarskim. Przepisy kulinarne na klopsy są różnorodne i zawsze zaskakują!

Składniki

800 g mięsa mielonego wieprzowego
1 szt. cebula
1 szt. bułka kajzerka
mleko do zamoczenia bułki
6 szt. jajko
bułka tarta
1 szczypta suszona pietruszka
1,5 łyżeczka sól
1 szczypta pieprz
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka suszona pietruszka
1 szczypta papryka ostra
olej

Opis wykonania

5 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Bułkę moczymy w mleku, aby rozmiękła. Cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mięso mielone, cebulę, dobrze odciśniętą z mleka bułkę, jedno surowe jajko. Doprawiamy 1,5 łyżeczki soli, pieprzem, papryką, pietruszką oraz majerankiem. Wyrabiamy masę mięsną. Jeśli będzie zbyt rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę do pieczenia (długą i wąską tzw. keksówkę) smarujemy olejem i posypujemy bułkę tartą. Dno wykładamy połową masy mięsnej. Po środku przez całą długość układamy jajka, wciskając je lekko w masę. Z jajek można obciąć wcześniej końcówki, aby bardziej przylegały do siebie. Przykrywamy drugą połową masy. Wierzch smarujemy olejem. Pieczemy przez około 1 - 1,5 godziny. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu i schłodzeniu w lodówce (wtedy łatwiej się kroi).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych