


Drób przygotowany w takiej formie jest kruchy i soczysty
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę. Skórkę z jednej cytryny ścieramy na małych oczkach. Cytrynę przekrawamy na pół. Wyciskamy sok. Oliwę mieszamy z octem i sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy na min. 2 godziny w chłodnie miejsce. Drugą cytrynę przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Mozzarelle także kroimy w półplasterki. Zamarynowane piersi nacinamy w poprzek pod skosem tworząc tzw. kieszonki. Do każdej kieszonki wkładamy po kawałku cytryny i mozzarelli. Pieczemy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem (pod przykryciem) w temperaturze 200 stopni C przez ok. 45 minut. Odkrywamy mięso, posypujemy tymiankiem. Pieczemy jeszcze chwilę do czasu aż mięso się lekko zarumieni.