Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Piersi

Piersi

Dania z piersi drobiowych chętnie goszczą na naszych stołach. Podawać je można w nieco bardziej wykwintnej formie do niedzielnego obiadu, ale sprawdzą się też jako szybki posiłek po treningu...

Czytaj więcej
Piersi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dania z piersi drobiowych chętnie goszczą na naszych stołach. Podawać je można w nieco bardziej wykwintnej formie do niedzielnego obiadu, ale sprawdzą się też jako szybki posiłek po treningu – niskokaloryczny, lecz zawierający sporo białka. Piersi z kurczaka czy piersi z indyka same w sobie są dietetyczne (mają bardzo mało tłuszczu), a fakt, że możemy je podawać na wiele różnych sposobów sprawia, że chętnie po nie sięgamy.

Jak przyrządzić piersi?

Nie raz i nie dwa ktoś zastanawiał się, co zrobić z piersi z kurczaka bądź indyka. Dobra wiadomość jest taka, że pomysłów istnieje cała masa! Pierś można przyrządzić w całości lub pokroić na kawałki. Można ją smażyć, piec, grillować, faszerować, panierować, marynować. Ważne, by wcześniej odpowiednio ją oczyścić z żyłek, błon czy ewentualnych kostek.

Piersi drobiowe są wdzięcznym tematem. Najpopularniejsza forma, w jakiej znamy pierś z kurczaka, to panierowany kotlet. Ponieważ mięso jest soczyste, znakomicie sprawdzi się też na grillu, przygotowane wcześniej w odpowiedniej marynacie. Pierś pokrojona w kawałki nada się do sałatki gyros. Pierś z indyka natomiast jest bardziej sucha, dlatego warto podawać ją w towarzystwie różnorakich sosów – pomidorowego, śmietanowego, pieczarkowego, curry. Można ją też upiec lub usmażyć w całości tak, by zachowała jak najwięcej soków. Pomoże w tym uprzednie marynowanie. Jeżeli podzielimy mięso na długie płaty, możemy na nich ułożyć dowolny farsz, a następnie zawinąć w roladki.