Czekoladowe babeczki wg Klaudi Napierały
4 porcje
40 min
Łatwe
Proste, czekoladowe babeczki idealne na wieczór z przyjaciółką.
Składniki
Ciasto (na 12 sztuk)
1 i 1/4 szklanka Mąka
1/4 szklanka Kakao
2/3 szklanka Cukier
1/2 szklanka Maślanka
1 szt. Jajko
65 g Masło
1/2 łyżeczka Soda
1/2 łyżeczka Ocet
1 łyżeczka Czerwony barwnik w proszku
Krem
320 g Twaróg sernikowy
1/2 szklanka Cukier puder
3/4 szklanka Śmietana kremówka 30%
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Czekoladowe babeczki wg Klaudi Napierały
Czekoladowe babeczki wg Klaudi Napierały
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Masło utrzyj z cukrem.
- Dodaj jajko, wanilię, ocet i barwnik.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą masę.
- Mąkę przesiej z kakao i sodą.
- Mąkę dodaj do masy jajecznej na zmianę z maślanką, krótko miksując po każdym dodaniu.
- Ciasto nałóż do foremek i piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach
- Twarożek utrzyj z cukrem i wanilią.
- Stopniowo dodaj kremówkę, miksując do uzyskania puszystego kremu.
- Krem nałóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
Komentarze