Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Curry warzywne z tofu i rodzynkami posypane orzechami cashew. Dania wegetariańskie i wegańskie można przyrządzać i doprawiać na wiele sposobów, czego przykładem jest właśnie warzywne curry.

Składniki

60 g rodzynek sułtanek
250 g tofu
sos sojowy
cebula
ząbek czosnku
1 szt. kłącza imbiru ok. 3 cm
2 łyżka oleju
2 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
250 g marchwi
strączek chilli
250 g brokułów
250 g kalafiora
400 ml mleczka kokosowego
sok z jednej limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
60 g orzeszków cashew

Opis wykonania

Rodzynki sułtanki namoczyć przez 15 minut w letniej wodzie. Tofu skropić sosem sojowym i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i drobno zetrzeć. Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw. Zalać sosem sojowym, wyłożyć na talerz i odstawić. Pozostały olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek i imbir, i podsmażać przez 5 minut na średnim ogniu. Dodać przyprawy. Dusić 5 minut ciągle mieszając.

Mieszankę włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Odlać rodzynki sułtanki i odsączyć.Umyć warzywa. Marchew pokroić w kostkę, chili drobno posiekać. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki. Warzywa i tofu dodać do mieszanki cebuli i przypraw. Podlać mlekiem kokosowym. Gotować zgodnie z przepisem, aż warzywa będą al dente. Doprawić curry sokiem z limonki i brązowym cukrem. Zrumienić na suchej patelni orzeszki cashew, posypać curry warzywne i natychmiast podawać.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 15 minut.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych