Czekoladowe ciasto z nutką czułości ;)
8 porcje
70 min
Łatwe
Przepyszne ciasto na każdą okazję. Co najważniejsze - jemy bez wyrzutów sumienia! :)
Składniki
250 g Fasola czerwona z puszki
1 szt. Banan
2 szt. jaja
20 g Kakao
50 g Migdały (lub orzechy laskowe)
50 g Masło migdałowe
35 g Odżywka białkowa (opcjonalnie)
40 g Daktyle
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
20 g Wiórki kokosowe
50 g Olej kokosowy
400 ml Mleko roślinne (ja dałam ryżowe)
40 g Budyń śmietankowy bez cukru (1 opakowanie)
40 g Erytrol
Czekoladowe ciasto z nutką czułości ;)
Czekoladowe ciasto z nutką czułości ;)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto:
Składniki:
Puszka fasoli
1 banan
3 łyż. kakao
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do piecz.
20g erytrolu
25g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
15g oleju kok.
40g wiórków kok.
Wszystkie składniki zblenduj i przelej do małej tortownicy, nasmarowanej olejem kok. Piecz około 50 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu, poczekaj aż ciasto ostygnie, następnie podziel na 3 części.
Masy:
1. Budyń ugotuj na mleku, z dodatkiem 20g erytrolu. Kiedy ostygnie zmiksuj go z 1 łyżką oleju kok.
2. Masło migdałowe (ewentualnie orzechowe 100%) wymieszaj z odżywką białkową i odrobiną wody, tak żeby powstała, karmelowa masa. Jeśli nie masz odżywki, możesz użyć samego masła wymieszanego z niewielką ilością wody i zmielonym erytrolem (ilość zależna od tego jak słodka ma być masa).
I i II warstwę ciasta posmaruj kolejno - masą z masła orzechowego, następnie budyniem. Układaj warstwy jedną na drugą.
Polewa:
40g daktyli zalej wodą i chwilę podgotuj, żeby zmiękły. Odcedź i zblenduj z 1 łyżeczką kakao, 35g zmielonych migdałów i pozostałym olejem kokosowym (około łyżki). Jeśli masa jest bardzo gęsta dolej wody lub mleka roślinnego. Posmaruj całe ciasto i udekoruj orzechami i wiórkami kokosowymi.
Komentarze