Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Czekoladowe ciasto z nutką czułości ;)

Czekoladowe ciasto z nutką czułości ;)
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne ciasto na każdą okazję. Co najważniejsze - jemy bez wyrzutów sumienia! :)

Składniki

250 g Fasola czerwona z puszki
1 szt. Banan
2 szt. jaja
20 g Kakao
50 g Migdały (lub orzechy laskowe)
50 g Masło migdałowe
35 g Odżywka białkowa (opcjonalnie)
40 g Daktyle
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
20 g Wiórki kokosowe
50 g Olej kokosowy
400 ml Mleko roślinne (ja dałam ryżowe)
40 g Budyń śmietankowy bez cukru (1 opakowanie)
40 g Erytrol

Opis wykonania

Ciasto: Składniki: Puszka fasoli 1 banan 3 łyż. kakao 2 jaja 1/2 łyżeczki proszku do piecz. 20g erytrolu 25g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych) 15g oleju kok. 40g wiórków kok. Wszystkie składniki zblenduj i przelej do małej tortownicy, nasmarowanej olejem kok. Piecz około 50 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu, poczekaj aż ciasto ostygnie, następnie podziel na 3 części. Masy: 1. Budyń ugotuj na mleku, z dodatkiem 20g erytrolu. Kiedy ostygnie zmiksuj go z 1 łyżką oleju kok. 2. Masło migdałowe (ewentualnie orzechowe 100%) wymieszaj z odżywką białkową i odrobiną wody, tak żeby powstała, karmelowa masa. Jeśli nie masz odżywki, możesz użyć samego masła wymieszanego z niewielką ilością wody i zmielonym erytrolem (ilość zależna od tego jak słodka ma być masa). I i II warstwę ciasta posmaruj kolejno - masą z masła orzechowego, następnie budyniem. Układaj warstwy jedną na drugą. Polewa: 40g daktyli zalej wodą i chwilę podgotuj, żeby zmiękły. Odcedź i zblenduj z 1 łyżeczką kakao, 35g zmielonych migdałów i pozostałym olejem kokosowym (około łyżki). Jeśli masa jest bardzo gęsta dolej wody lub mleka roślinnego. Posmaruj całe ciasto i udekoruj orzechami i wiórkami kokosowymi.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
jedno z lepszych czekoladowych ciast jakie robiłam
Radosław
Bardzo smaczne :)
Radosław
Słodkie i uzależniające