Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czekoladowe kulki mocy. Bez cukru, za to z masą zdrowych składników: Chia, migdałów, daktyli, olejem kokosowym i kakao.

Składniki

20 szt. daktyle namoczone w wodzie
1,5 szklanka migdały
1 łyżka kakao / karob
2 łyżka Chia
2 łyżka rozpuszczony olej kokosowy
1/2 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 szczypta sól
1 łyżeczka starta skórka z pomarańczy

Opis wykonania

1. Jeśli nie zrobiliście tego wcześniej zalejcie daktyle wodą i odstawcie na 20 minut. 2. Wrzućcie migdały do blendera. Zmiksujcie pare razy pylsacyjnie, aż otrzymacie małe kawaleczki. 3. Wrzućcie do miksera odsączone daktyle, nasiona Chia, roztopiony okej kokosowy, kakao, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Zmiksujcie pylsacyjnie do połączenia się składników. Zajmie to dosłownie chwilkę. Jeśli mikser nie daje rady wymieszajcie masę łyżką. 4. Dłońmi zwilżonymi ciepłą wodą formujcie małe kuleczki. Ułożcie na talerzu i włóżcie do lodówki na pół godziny. 5. Zastygniete kuleczki możecie obtoczyć kakao lub w roztopionej z olejem kokosowym gorzkiej czekoladzie. Te obtoczone w czekoladzie możecie posypać wybranymi dodatkami. 6. Dajcie im zastygnąć z godzinę w lodówce i można zajadać. Przytrzymujcie w lodowce do 2/3 dni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych