Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

37 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Obłędnie pyszne i dodające energii "oszukane" serniczki.

Składniki

1/2 szklanka Płatki jaglane
1 szt. Jajo kurze z wolnego wybiegu
2 łyżka Oleju kokosowego nierafinowanego
1 szczypta Sól himalajska
5 łyżka Syrop z agawy
1 szklanka Migdały
1/2 szklanka Orzechy nerkowca
1 łyżka Białko roślinne o smaku waniliowym
1 szt. Laska wanilii
1 szt. Mały, dojrzały banan
1 szt. Suszone daktyle

Opis wykonania

Przepis na 6 sztuk. 1). Spód. Mieszamy w misce płatki jaglane, jajko, 2 łyżki syropy z agawy (można zastąpić miodem), 1/2 łyżki oleju kokosowego i szczyptę soli. Tartaletki smarujemy delikatnie olejem kokosowym i wykładamy ciasto na dno (około łyżeczki na tartaletkę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 15 min. 2). Masa "serniczkowa". Migdały i nerkowce zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 1 godz. Jeżeli używamy migdałów w skórce - obieramy je z niej. Namoczone orzechy odsączamy i blendujemy z 3 łyżkami syropu z agawy, 1 i 1/2 łyżką oleju kokosowego, białkiem waniliowym, ziarenkami wanilli i ok. 1/2 szklanki wody (ilość wody zależy od stopnia nasączenia naszych orzechów, może być jej mniej lub więcej - masa ma być dosć zwarta ale wilgotna). 3). Mus do środka. 1/3 szklanki daktyli, jeden malutki banan - blendujemy razem. Na przestudzony spód nakładamy na środek małą łyżeczkę musu z daktyli i bananów, obtaczany i przykrywamy nią masą "serniczkową". Dekorujemy wedle uznania. U mnie: czekolada i stokrotki. Przed podaniem schłodzić min. 1h. Przechowujemy w lodówce lub zamrażarce. YUM!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Toporkiewicz
Polecam z borówkami !