Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Dietetyczne ciasto Czekolada-Malina-Kokos

Dietetyczne ciasto Czekolada-Malina-Kokos
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

420 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe ciasto trójwarstwowe Czekolada-Malina-Kokos

Składniki

3 szt. dojrzałe banany
3 szt. jaja
1 łyżka wiórki kokosowe
2 szczypta cynamon
3 łyżka kakao ciemne
1 łyżeczka ewentualnie miód/ksylitol
1 łyżeczka soda oczyszczona
400 g maliny mrożone/świeże
1,5 łyżka żelatyna
1 łyżka miód /ksylitol
500 ml mleko kokosowe
50 g daktyle suszone
2,5 łyżka żelatyna
3 łyżka wiórki kokosowe

Opis wykonania

Pierwsza warstwa: Blendować banany, jaja, kakao, łyżkę wiórek, sodę, cynamon i ewentualnie dosłodzić. Wylewamy do formy i pieczemy ok 25 min w temp. 180°C Druga warstwa: Blendujemy maliny z rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną i łyżką miodu/ksylitolu. Odstawiamy do lodówki do stężenia na około 3 h. Trzecia warstwa: Używam mleka kokosowego własnej roboty. Do tego potrzebujemy 200g wiórek kokosowych (bez dwutlenku siarki), litr wody i 2-3 daktyle. Wiórki zalewamy woda w garnku i zostawiamy na kilka godzin. Wrzucamy daktyle i stawiamy na palniku ale nie dopuszczamy do zagotowania. Po ostudzeniu, należy ok. 5-7 min wszystko blendować i odcisnąć wiórki na sitku, uzyskując mleko kokosowe. Można oczywiście kupić mleko lub mleczko kokosowe (uwaga na skład!) Mleko mieszamy o odlewamy ok 500 ml, wrzucamy daktyle. Zostawiamy daktyle w mleku na 30 min. Żelatynę należy rozpuścić w 150 ml gorącej wody i dodać do mleka. Dokładnie blendujemy wszystko tak, żeby konsystencja była w miarę możliwości jednolita. Można dosłodzić miodem lub ksylitolem według własnych preferencji. Wylewamy masę na pierwszą warstwę i odstawiamy do lodówki do momentu, aż biała część stężeje. Posypujemy wiórkami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych