


Zdrowe ciasto trójwarstwowe Czekolada-Malina-Kokos
Pierwsza warstwa: Blendować banany, jaja, kakao, łyżkę wiórek, sodę, cynamon i ewentualnie dosłodzić. Wylewamy do formy i pieczemy ok 25 min w temp. 180°C Druga warstwa: Blendujemy maliny z rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatyną i łyżką miodu/ksylitolu. Odstawiamy do lodówki do stężenia na około 3 h. Trzecia warstwa: Używam mleka kokosowego własnej roboty. Do tego potrzebujemy 200g wiórek kokosowych (bez dwutlenku siarki), litr wody i 2-3 daktyle. Wiórki zalewamy woda w garnku i zostawiamy na kilka godzin. Wrzucamy daktyle i stawiamy na palniku ale nie dopuszczamy do zagotowania. Po ostudzeniu, należy ok. 5-7 min wszystko blendować i odcisnąć wiórki na sitku, uzyskując mleko kokosowe. Można oczywiście kupić mleko lub mleczko kokosowe (uwaga na skład!) Mleko mieszamy o odlewamy ok 500 ml, wrzucamy daktyle. Zostawiamy daktyle w mleku na 30 min. Żelatynę należy rozpuścić w 150 ml gorącej wody i dodać do mleka. Dokładnie blendujemy wszystko tak, żeby konsystencja była w miarę możliwości jednolita. Można dosłodzić miodem lub ksylitolem według własnych preferencji. Wylewamy masę na pierwszą warstwę i odstawiamy do lodówki do momentu, aż biała część stężeje. Posypujemy wiórkami.