Domowa botwinka
4 porcje
Średnie
4 (Ilość ocen: 1)
Pyszna zupa prosto z ogródka.
Składniki
botwinka
ziemniaki
marchew
por
śmietana
mąka
przyprawy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
140.3 kcal
Tłuszcz
10.5 g
Węglowodany
51.7 g
Błonnik
20.3 g
Białko
7.7 g
Sól
3.8 g
Domowa botwinka
Domowa botwinka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki i ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy kawałek pora i marchewkę. Zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Botwinkę siekamy w paski. Gdy warzywa zmiękną dolewamy więcej wody i wrzucamy botwinkę. Gotujemy do miękkości. Do śmietany dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie "hartujemy" ją kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku.
Komentarze