Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Domowa passata pomidorowa

Domowa passata pomidorowa
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Passata pomidorowa ma szerokie zastosowanie w kuchni - możesz ją wykorzystać jako podstawę zup, kremów i sosów. Dzięki niej potrawy nabierają wyjątkowego aromatu, a ponadto jest prosta w przygotowaniu.

Składniki

2 kg - pomidorów (dojrzałe)
2 łyżki - oliwy
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
139 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
14.5 g
Błonnik
4.5 g
Białko
6 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Umyj pomidory i pokrój je na ćwiartki.

W wysokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj pomidory. Duś je pod przykryciem do miękkości/rozgotowania ok. 30 minut.

Miękkie pomidory zblenduj rączką blenderową na jednolitą masę i dopraw solą do smaku. Gotuj ok. 10 minut do lekkiego zagęszczenia

Krok 3

Masę przelej do słoików, zamknij i odwróć do góry dnem do wystudzenia.

Porada Szefa

Przesolona zupa? Nie martw się, mamy na to szybki i prosty patent. Dowiedz się, jak uratować przesoloną zupę

Bosh
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
roberto
Uwielbiam passatę. Często robimy z niej sosy pomidorowe. Zawsze kupowałem kupną, nie wiedziałem, że tak łatwo można ją zrobić. Pyszna.
Oksana
Bardzo dobra. Idealna do makaronów, czy nawet do pizzy jako pomidorowa baza.
Ila
Wyszły bardzo smacznie, ja od razu zrobiłam hurtowo do słoików