Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Passata pomidorowa ma szerokie zastosowanie w kuchni - możesz ją wykorzystać jako podstawę zup, kremów i sosów. Dzięki niej potrawy nabierają wyjątkowego aromatu, a ponadto jest prosta w przygotowaniu.

Składniki

2 kg - pomidorów (dojrzałe)
2 łyżki - oliwy
- sól do smaku

Opis wykonania

Krok 1

Umyj pomidory i pokrój je na ćwiartki.

W wysokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj pomidory. Duś je pod przykryciem do miękkości/rozgotowania ok. 30 minut.

Miękkie pomidory zblenduj rączką blenderową na jednolitą masę i dopraw solą do smaku. Gotuj ok. 10 minut do lekkiego zagęszczenia

Krok 3

Masę przelej do słoików, zamknij i odwróć do góry dnem do wystudzenia.

Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych