Domowa passata pomidorowa
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Passata pomidorowa ma szerokie zastosowanie w kuchni - możesz ją wykorzystać jako podstawę zup, kremów i sosów. Dzięki niej potrawy nabierają wyjątkowego aromatu, a ponadto jest prosta w przygotowaniu.
Składniki
2 kg - pomidorów (dojrzałe)
2 łyżki - oliwy
- sól do smaku
Domowa passata pomidorowa
Domowa passata pomidorowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyj pomidory i pokrój je na ćwiartki.
W wysokim garnku rozgrzej oliwę, dodaj pomidory. Duś je pod przykryciem do miękkości/rozgotowania ok. 30 minut.
Miękkie pomidory zblenduj rączką blenderową na jednolitą masę i dopraw solą do smaku. Gotuj ok. 10 minut do lekkiego zagęszczenia
Masę przelej do słoików, zamknij i odwróć do góry dnem do wystudzenia.
Komentarze