Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Domowe bułki hamburgerowe

Domowe bułki hamburgerowe
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cudownie maślane w smaku, pulchniutkie i miękkie. Przepis na bułki hamburgerowe całkowicie Was zachwyci. Przed Wami zdrowy fast food w domowym wydaniu!

Składniki

350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1/4 szklanka mleka
1 łyżka cukier
1/2 szklanka woda
1/3 szklanka mleko w proszku
2 łyżka masło
1 łyżeczka sól
1 szt. jajko
1 szt. żółtko
1 łyżka mleko
1 garść sezam

Opis wykonania

Przygotowanie zaczynu: W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać 3 łyżki mąki i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Przygotowanie bułek: Do miski wlać letnią wodę, dodać mleko w proszku, cukier oraz roztopione i wystudzone masło – wymieszać. Dodać przygotowany zaczyn, jajko, sól oraz połowę mąki i zagniatać. Stopniowo dosypywać resztę mąki do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do czasu podwojenia objętości ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200’C. Bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 12-15 minut, do zarumienienia się bułek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Trochę czasu zajmuje przygotowanie ale warto bo gdzie teraz znaleźć świetne bułki do burgerów jak z najlepszej burgerowni?! Nigdzie polecam samemu przygotować