Domowe bułki hamburgerowe
8 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Domowe bułki hamburgerowe
Domowe bułki hamburgerowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie zaczynu: W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać 3 łyżki mąki i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Przygotowanie bułek: Do miski wlać letnią wodę, dodać mleko w proszku, cukier oraz roztopione i wystudzone masło – wymieszać. Dodać przygotowany zaczyn, jajko, sól oraz połowę mąki i zagniatać. Stopniowo dosypywać resztę mąki do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do czasu podwojenia objętości ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200’C. Bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 12-15 minut, do zarumienienia się bułek.
Komentarze