


Delikatne i lekko słodkie w smaku jest idealne do naleśników, deserów i kawy.
Domowej roboty mleko migdałowe jest smaczną alternatywą dla mleka krowiego, szczególnie w przypadku osób z nietolerancją laktozy. Jest lekko słodkie, dlatego doskonale podkreśli smak wykonanych z jego udziałem deserów i kaw. Równie dobrze smakuje z płatkami śniadaniowymi i zbożowymi.
Migdały przełóż do garnka lub szklanego słoika, zalej połową ilości wody i odstaw na całą noc. Jeśli wykorzystujesz migdały ze skórką najpierw musisz je sparzyć i obrać, dopiero potem możesz zalać je wodą i odstawić do namoczenia. Następnego dnia zmiksuj przy pomocy blendera migdały wraz z wodą, w której się moczyły. Następnie przelej otrzymane mleko przez sitko wyłożone gazą. Odciśnięte migdały ponownie zblenduj z pozostałą ilością wody i odcedź na sicie. Mleko przechowuj w lodówce najlepiej w szklanej butelce lub słoiku.
Migdały pozostałe po miksowaniu i odcedzaniu można wykorzystać podczas robienia batoników zbożowych lub pieczenia ciast lub ciasteczek.