Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne i lekko słodkie w smaku jest idealne do naleśników, deserów i kawy.

Składniki

150 g migdałów
1,5 l wody

Opis wykonania

Domowej roboty mleko migdałowe jest smaczną alternatywą dla mleka krowiego, szczególnie w przypadku osób z nietolerancją laktozy. Jest lekko słodkie, dlatego doskonale podkreśli smak wykonanych z jego udziałem deserów i kaw. Równie dobrze smakuje z płatkami śniadaniowymi i zbożowymi.

Opis wykonania

Migdały przełóż do garnka lub szklanego słoika, zalej połową ilości wody i odstaw na całą noc. Jeśli wykorzystujesz migdały ze skórką najpierw musisz je sparzyć i obrać, dopiero potem możesz zalać je wodą i odstawić do namoczenia. Następnego dnia zmiksuj przy pomocy blendera migdały wraz z wodą, w której się moczyły. Następnie przelej otrzymane mleko przez sitko wyłożone gazą. Odciśnięte migdały ponownie zblenduj z pozostałą ilością wody i odcedź na sicie.  Mleko przechowuj w lodówce najlepiej w szklanej butelce lub słoiku.

TIP

Migdały pozostałe po miksowaniu i odcedzaniu można wykorzystać podczas robienia batoników zbożowych lub pieczenia ciast lub ciasteczek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych