Domowej roboty placki tortilli i nachosy
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Domowej roboty placki tortilli i nachosy
Domowej roboty placki tortilli i nachosy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Placki tortilla domowej roboty smakują znacznie lepiej niż te kupne. Nie ma w nich zbędnych chemicznych dodatków. Co prawda znacznie szybciej tracą świeżość, ale robi się je bardzo szybko.
Opis wykonania
Mąkę, proszek i sól wymieszaj ze sobą w dużej misce. Następnie stopniowo dolewaj wody i wyrabiaj ciasto. Powinno być ono zwarte i nie lepić się do rąk. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 15 minut żeby odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 6-8 kulek i rozwałkuj je na grubość 1-2 mm. Placki smaż na suchej patelni teflonowej około 45-50 sekund z każdej strony. I gotowe! Jeżeli z placków chcesz zrobić nachosy po zdjęciu placków z patelni pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce piekarnika i piecz w 150 st Celsjusza przez 10-15 minut.
TIP
Połowę mąki możesz zastąpić mąką kukurydzianą.
Aby przedłużyć świeżość placków zawiń je w folię spożywczą i przechowuj je w lodówce.
Aby zrobić czysto kukurydziane tortille potrzebujesz mąki z gotowanej kukurydzy tzw. masa harina. Przy tej mące należy podwoić ilość dodanej do ciasta wody.
Komentarze