Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowej roboty placki tortilli i nachosy

Opis wykonania

Lubisz tortille? Ten przepis jest dla Ciebie! Domowe tortille są znacznie zdrowsze niż te sklepowe.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Placki tortilla domowej roboty smakują znacznie lepiej niż te kupne. Nie ma w nich zbędnych chemicznych dodatków. Co prawda znacznie szybciej tracą świeżość, ale robi się je bardzo szybko.

Opis wykonania

Mąkę, proszek i sól wymieszaj ze sobą w dużej misce. Następnie stopniowo dolewaj wody i wyrabiaj ciasto. Powinno być ono zwarte i nie lepić się do rąk. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 15 minut żeby odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 6-8 kulek i rozwałkuj je na grubość 1-2 mm. Placki smaż na suchej patelni teflonowej około 45-50 sekund z każdej strony. I gotowe! Jeżeli z placków chcesz zrobić nachosy po zdjęciu placków z patelni pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce piekarnika i piecz w 150 st Celsjusza przez 10-15 minut.

TIP

Połowę mąki możesz zastąpić mąką kukurydzianą.
Aby przedłużyć świeżość placków zawiń je w folię spożywczą i przechowuj je w lodówce.
Aby zrobić czysto kukurydziane tortille potrzebujesz mąki z gotowanej kukurydzy tzw. masa harina. Przy tej mące należy podwoić ilość dodanej do ciasta wody.