Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Domowej roboty placki tortilli i nachosy

Domowej roboty placki tortilli i nachosy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lubisz tortille? Ten przepis jest dla Ciebie! Domowe tortille są znacznie zdrowsze niż te sklepowe.

Opis wykonania

Placki tortilla domowej roboty smakują znacznie lepiej niż te kupne. Nie ma w nich zbędnych chemicznych dodatków. Co prawda znacznie szybciej tracą świeżość, ale robi się je bardzo szybko.

Opis wykonania

Mąkę, proszek i sól wymieszaj ze sobą w dużej misce. Następnie stopniowo dolewaj wody i wyrabiaj ciasto. Powinno być ono zwarte i nie lepić się do rąk. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 15 minut żeby odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 6-8 kulek i rozwałkuj je na grubość 1-2 mm. Placki smaż na suchej patelni teflonowej około 45-50 sekund z każdej strony. I gotowe! Jeżeli z placków chcesz zrobić nachosy po zdjęciu placków z patelni pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce piekarnika i piecz w 150 st Celsjusza przez 10-15 minut.

TIP

Połowę mąki możesz zastąpić mąką kukurydzianą.
Aby przedłużyć świeżość placków zawiń je w folię spożywczą i przechowuj je w lodówce.
Aby zrobić czysto kukurydziane tortille potrzebujesz mąki z gotowanej kukurydzy tzw. masa harina. Przy tej mące należy podwoić ilość dodanej do ciasta wody.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych