Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowej roboty placki tortilli i nachosy

Domowej roboty placki tortilli i nachosy

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Lubisz tortille? Ten przepis jest dla Ciebie! Domowe tortille są znacznie zdrowsze niż te sklepowe.

Placki tortilla domowej roboty smakują znacznie lepiej niż te kupne. Nie ma w nich zbędnych chemicznych dodatków. Co prawda znacznie szybciej tracą świeżość, ale robi się je bardzo szybko.



Opis wykonania



Mąkę, proszek i sól wymieszaj ze sobą w dużej misce. Następnie stopniowo dolewaj wody i wyrabiaj ciasto. Powinno być ono zwarte i nie lepić się do rąk. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 15 minut żeby odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 6-8 kulek i rozwałkuj je na grubość 1-2 mm. Placki smaż na suchej patelni teflonowej około 45-50 sekund z każdej strony. I gotowe! Jeżeli z placków chcesz zrobić nachosy po zdjęciu placków z patelni pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce piekarnika i piecz w 150 st Celsjusza przez 10-15 minut.



TIP



Połowę mąki możesz zastąpić mąką kukurydzianą.

Aby przedłużyć świeżość placków zawiń je w folię spożywczą i przechowuj je w lodówce.

Aby zrobić czysto kukurydziane tortille potrzebujesz mąki z gotowanej kukurydzy tzw. masa harina. Przy tej mące należy podwoić ilość dodanej do ciasta wody.


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena