Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza gryczana z miksem sałat, sosem vinaigrette i chrupiącym boczkiem.

Składniki

2 szklanka kaszy gryczanej
200 g białego sera (twarogu)
średnie ziemniaki
jajka
duża cebula
puszka kukurydzy
Olej lniany z pierwszego tłoczenia
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Mięta suszona
Pieprz
Sól
Miks sałat z sosem vinaigrette i chrupiącym boczkiem
Miks sałat
Musztarda Dijon
Olej lniany
Ocet z czerwonego wina
Boczek wędzony (plastry lub kawałek)
Szalotka

Opis wykonania

  1. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w 2 szklankach wody, ziemniaki ugotuj we wrzątku, cebule pokrój w grubą kostkę i smaż na szklisto bez koloryzacji na oleju rzepakowym.
  2. Ugotowane ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, dodaj kaszę i po raz pierwszy połącz masę, mieszając rękami.
  3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj resztę składników wraz z olejem lnianym.
  4. Dobrze mieszaj rękami, by masa była jak najbardziej jednolita.
  5. Masę włóż do żaroodpornego półmiska i piecz przez około 40 min w temperaturze 175 do 180 stopni.
  6. Możesz również uformować kotleciki lub krokiety i wówczas piec krócej - od 20 do 25 min.


Potrawa jest od razu gotowa do podania, można serwować ją również z odrobina śmietany. Dobrym dodatkiem może być sałata z sosem vinaigrette lub sałata z pomidorami doprawiona olejem i czerwonym octem.

  1. Smażymy boczek wędzony na patelni i dodajemy odrobinę octu z czerwonego wina.
  2. Musztardę Dijon, olej lniany i ocet z czerwonego wina mieszamy, dodajemy szalotkę.
  3. Polewamy sosem miks sałat i dodajemy usmażony boczek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych