Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Golas lubelski

Opis wykonania

Kasza gryczana z miksem sałat, sosem vinaigrette i chrupiącym boczkiem.

  1. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w 2 szklankach wody, ziemniaki ugotuj we wrzątku, cebule pokrój w grubą kostkę i smaż na szklisto bez koloryzacji na oleju rzepakowym.

  2. Ugotowane ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, dodaj kaszę i po raz pierwszy połącz masę, mieszając rękami.

  3. Doprawi solą i pieprzem, a następnie dodaj resztę składników wraz z olejem lnianym.

  4. Dobrze mieszaj rękami, by masa była jak najbardziej jednolita.

  5. Masę włóż do żaroodpornego półmiska i piecz przez około 40 min w temperaturze 175 do 180 stopni.

  6. Możesz również uformować kotleciki lub krokiety i wówczas piec krócej - od 20 do 25 min.



Potrawa jest od razu gotowa do podania, można serwować ją również z odrobina śmietany. Dobrym dodatkiem może być sałata z sosem vinaigrette lub sałata z pomidorami doprawiona olejem i czerwonym octem.



  1. Smażymy boczek wędzony na patelni i dodajemy odrobinę octu z czerwonego wina.

  2. Musztardę Dijon, olej lniany i ocet z czerwonego wina mieszamy, dodajemy szalotkę.

  3. Polewamy sosem miks sałat i dodajemy usmażony boczek.