Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Golas lubelski

Opis wykonania

Kasza gryczana z miksem sałat, sosem vinaigrette i chrupiącym boczkiem.

  1. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w 2 szklankach wody, ziemniaki ugotuj we wrzątku, cebule pokrój w grubą kostkę i smaż na szklisto bez koloryzacji na oleju rzepakowym.
  2. Ugotowane ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, dodaj kaszę i po raz pierwszy połącz masę, mieszając rękami.
  3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj resztę składników wraz z olejem lnianym.
  4. Dobrze mieszaj rękami, by masa była jak najbardziej jednolita.
  5. Masę włóż do żaroodpornego półmiska i piecz przez około 40 min w temperaturze 175 do 180 stopni.
  6. Możesz również uformować kotleciki lub krokiety i wówczas piec krócej - od 20 do 25 min.


Potrawa jest od razu gotowa do podania, można serwować ją również z odrobina śmietany. Dobrym dodatkiem może być sałata z sosem vinaigrette lub sałata z pomidorami doprawiona olejem i czerwonym octem.

  1. Smażymy boczek wędzony na patelni i dodajemy odrobinę octu z czerwonego wina.
  2. Musztardę Dijon, olej lniany i ocet z czerwonego wina mieszamy, dodajemy szalotkę.
  3. Polewamy sosem miks sałat i dodajemy usmażony boczek.