Golas lubelski
4 porcje
70 min
Średnie
Kasza gryczana z miksem sałat, sosem vinaigrette i chrupiącym boczkiem.
Składniki
2 szklanka kaszy gryczanej
200 g białego sera (twarogu)
średnie ziemniaki
jajka
duża cebula
puszka kukurydzy
Olej lniany z pierwszego tłoczenia
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Mięta suszona
Pieprz
Sól
Miks sałat z sosem vinaigrette i chrupiącym boczkiem
Miks sałat
Musztarda Dijon
Olej lniany
Ocet z czerwonego wina
Boczek wędzony (plastry lub kawałek)
Szalotka
Golas lubelski
Golas lubelski
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w 2 szklankach wody, ziemniaki ugotuj we wrzątku, cebule pokrój w grubą kostkę i smaż na szklisto bez koloryzacji na oleju rzepakowym.
- Ugotowane ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, dodaj kaszę i po raz pierwszy połącz masę, mieszając rękami.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj resztę składników wraz z olejem lnianym.
- Dobrze mieszaj rękami, by masa była jak najbardziej jednolita.
- Masę włóż do żaroodpornego półmiska i piecz przez około 40 min w temperaturze 175 do 180 stopni.
- Możesz również uformować kotleciki lub krokiety i wówczas piec krócej - od 20 do 25 min.
Potrawa jest od razu gotowa do podania, można serwować ją również z odrobina śmietany. Dobrym dodatkiem może być sałata z sosem vinaigrette lub sałata z pomidorami doprawiona olejem i czerwonym octem.
- Smażymy boczek wędzony na patelni i dodajemy odrobinę octu z czerwonego wina.
- Musztardę Dijon, olej lniany i ocet z czerwonego wina mieszamy, dodajemy szalotkę.
- Polewamy sosem miks sałat i dodajemy usmażony boczek.
Komentarze