Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest zdrowy, a w smaku bardzo wyjątkowy.

Składniki

200 g dorsza surowego,
olej rzepakowy do smażenia,
1 szt. pęczek zielonej pietruszki,
6 szt. całych oliwek zielonych,
100 g sera żółtego gouda,
1 łyżka kapary,
pieprz kolorowy do smaku,
4 szt. listki lubczyku świeżego,
1/2 szt. cytryny.

Opis wykonania

listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy. Na 10 min do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych