Dorsz pod zieloną kołderką
2 porcje
25 min
Łatwe
Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest zdrowy, a w smaku bardzo wyjątkowy.
Składniki
200 g dorsza surowego,
olej rzepakowy do smażenia,
1 szt. pęczek zielonej pietruszki,
6 szt. całych oliwek zielonych,
100 g sera żółtego gouda,
1 łyżka kapary,
pieprz kolorowy do smaku,
4 szt. listki lubczyku świeżego,
1/2 szt. cytryny.
Dorsz pod zieloną kołderką
Dorsz pod zieloną kołderką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy. Na 10 min do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy.
Komentarze