DORSZ W SOSIE SZARYM
4 porcje
30 min
Średnie
Dorsz gotowany na parze w sosie szarym.
Składniki
500 g Dorsz
2 łyżka Masło
4 łyżeczka Mąka pszenna
250 ml Bulion warzywny
250 ml Wino białe
1/2 szt. Cebula
1 łyżka Cukier
1 garść Rodzynki
1 garść Migdały
2 szczypta Sól
1 garść Mięta
DORSZ W SOSIE SZARYM
DORSZ W SOSIE SZARYM
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Cukier rozpuszczamy na patelni lub w garnku z grubym dnem do czasu aż zrobi się karmel.
2. Masło rozpuszczamy na patelni lub w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Do tak powstałej zasmażki wlewamy gorący bulion a następnie wino. Dodajemy również karmel, migdały i rodzynki. Czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą soli.
3. Dorsza porcjujemy i gotujemy na parze przez 10-15 minut w zależności od rozmiaru filetów. Doprawiamy szczyptą soli.
4. Wykładamy na talerz sos na którym układamy rybę oraz posiekane drobno listki mięty.
GOTOWE ! :)
Komentarze