Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dorsz gotowany na parze w sosie szarym.

Składniki

500 g Dorsz
2 łyżka Masło
4 łyżeczka Mąka pszenna
250 ml Bulion warzywny
250 ml Wino białe
1/2 szt. Cebula
1 łyżka Cukier
1 garść Rodzynki
1 garść Migdały
2 szczypta Sól
1 garść Mięta

Opis wykonania

1. Cukier rozpuszczamy na patelni lub w garnku z grubym dnem do czasu aż zrobi się karmel. 2. Masło rozpuszczamy na patelni lub w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Do tak powstałej zasmażki wlewamy gorący bulion a następnie wino. Dodajemy również karmel, migdały i rodzynki. Czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą soli. 3. Dorsza porcjujemy i gotujemy na parze przez 10-15 minut w zależności od rozmiaru filetów. Doprawiamy szczyptą soli. 4. Wykładamy na talerz sos na którym układamy rybę oraz posiekane drobno listki mięty. GOTOWE ! :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Zrobiłem z miruną i jednak dorsz byłby lepszym wyborem! Niemniej polecam! :D
Radosław
Bardzo ciekawy przepis. Myślę że kiedyś wykorzystam