Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym
Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i czekamy aż urosną. Następnie wszystkie składniki łączymy, dokładnie zagniatamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy - staramy się utworzyć okrąg, który dzielmy następnie po przekątnych na ok 12 części. Na szerszym brzegu każdego "trójkąta" układamy krem czekolady. Zawijamy. Odkładamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Do rogalików możemy "włożyć" co chcemy! Moja mama przeważnie używała domowej marmolady czy powideł. Ostatnio do rogalików używam kremu czekoladowego a na wierzchu posypuję rogaliki kawałkami migdałów - wychodzą wspaniałe!
Komentarze