Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym

Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, pachnące i kruche drożdżowe rogaliki, które moje dziecko najbardziej uwielbia z kremem czekoladowym

Składniki

3 szklanka Mąka
0,5 szklanka Śmietana 18%
250 dkg Masło
60 dkg Drożdże
3 łyżka Cukier (lub krylitol którego używamy)
1 łyżeczka Cukier waniliowy
1 szczypta Sół
36 łyżeczka Krem czekoladowy

Opis wykonania

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i czekamy aż urosną. Następnie wszystkie składniki łączymy, dokładnie zagniatamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy - staramy się utworzyć okrąg, który dzielmy następnie po przekątnych na ok 12 części. Na szerszym brzegu każdego "trójkąta" układamy krem czekolady. Zawijamy. Odkładamy na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Do rogalików możemy "włożyć" co chcemy! Moja mama przeważnie używała domowej marmolady czy powideł. Ostatnio do rogalików używam kremu czekoladowego a na wierzchu posypuję rogaliki kawałkami migdałów - wychodzą wspaniałe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych