Drożdżowe zajączki
5 porcje
60 min
Średnie
Ciasto drożdżowe w wydaniu dla dzieci w postaci zajączków nie tylko ładnie wyglądają ale są też smaczne
Składniki
25 ml mleko
80 g masło
60 dkg mąka
30 g drożdże
10 dkg cukier
1/4 łyżeczka sól
3 szt. jajka
6 łyżka woda
1 szt. biały pisak cukrowy
1 garść perełki cukrowe
Drożdżowe zajączki
Drożdżowe zajączki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić i przestudzić masło. Drożdże pokruszyć i zasypać łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, dokładnie wymieszać i dodać drożdże, jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawać płynne masło i zagniatać do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (aby podwoi swoją objętość)
Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.
Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blasze. Z wałka ciasta odcinaj wąskie paski (uszy), układać je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha)
Patyczkiem docisnąć końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Przestudzone udekorować robiąc wąsy pisakami cukrowymi a oczy z perełek. Smacznego.
Komentarze