Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżowe zajączki

Opis wykonania

Ciasto drożdżowe w wydaniu dla dzieci w postaci zajączków nie tylko ładnie wyglądają ale są też smaczne

Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić i przestudzić masło. Drożdże pokruszyć i zasypać łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, dokładnie wymieszać i dodać drożdże, jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawać płynne masło i zagniatać do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (aby podwoi swoją objętość) Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały. Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blasze. Z wałka ciasta odcinaj wąskie paski (uszy), układać je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha) Patyczkiem docisnąć końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Przestudzone udekorować robiąc wąsy pisakami cukrowymi a oczy z perełek. Smacznego.

Bosch do kuchni