Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Domowy smak ciasta drożdżowego i przepysznych powideł śliwkowych to gwarancja deseru idealnego. A do tego jeszcze ten zapach w całym domu!

Składniki

2,5 szklanki mąki
25 g drożdży
200 ml mleka
3 jajka
100 g masła
200 g powideł śliwkowych
3 łyżki cukru pudru

Opis wykonania

Drożdże rozcieramy w robocie kuchennym z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem (150 ml) i 100 g mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. 

Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę.

Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodajemy masę z żółtek, resztę mąki oraz mleko.

Wyrabiamy starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić brzegów robota. 

Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, wlewamy masło i wyrabiamy jeszcze przez 10-15 minut.

Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Porada

Aby uzyskać idealnie wyrobione ciasto, skorzystaj z robota kuchennego MUM. 

Bosh Logo
Bosh

Z ciasta wykrój i rozwałkuj prostokąt o gr. 1 cm i wymiarach 60x30 cm.

Smarujemy ciasto konfiturą, zostawiając 2 cm marginesu.

Rolujemy ciasto i kroimy w plastry 2 cm.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w piekarniku około 25 min w temperaturze 200°C.

Po ostygnięciu drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych