Drożdżówki z powidłami
6 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Drożdżówki z powidłami
Drożdżówki z powidłami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozcieramy w robocie kuchennym z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem (150 ml) i 100 g mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany.
Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę.
Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodajemy masę z żółtek, resztę mąki oraz mleko.
Wyrabiamy starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić brzegów robota.
Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, wlewamy masło i wyrabiamy jeszcze przez 10-15 minut.
Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Porada
Jajka w cieście można zastąpić np. przetartymi jabłkami. Zadaniem jajek jest połączenie składników ciasta – zamiast nich możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).
Z ciasta wykrój i rozwałkuj prostokąt o gr. 1 cm i wymiarach 60x30 cm.
Smarujemy ciasto konfiturą, zostawiając 2 cm marginesu.
Rolujemy ciasto i kroimy w plastry 2 cm.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku około 25 min w temperaturze 200°C.
Po ostygnięciu drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze