Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Domowy smak ciasta drożdżowego i przepysznych powideł śliwkowych to gwarancja deseru idealnego. A do tego jeszcze ten zapach w całym domu!

Składniki

2,5 szklanki mąki
25 g drożdży
200 ml mleka
3 jajka
100 g masła
200 g powideł śliwkowych
3 łyżki cukru pudru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
438.5 kcal
Tłuszcz
18.5 g
Węglowodany
57.6 g
Błonnik
11.4 g
Białko
1.6 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

1

Drożdże rozcieramy w robocie kuchennym z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem (150 ml) i 100 g mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. 

Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę.

Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodajemy masę z żółtek, resztę mąki oraz mleko.

2

Wyrabiamy starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić brzegów robota. 

Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, wlewamy masło i wyrabiamy jeszcze przez 10-15 minut.

Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Porada

Jajka w cieście można zastąpić np. przetartymi jabłkami. Zadaniem jajek jest połączenie składników ciasta – zamiast nich możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).



Bosh Logo
Bosh
3

Z ciasta wykrój i rozwałkuj prostokąt o gr. 1 cm i wymiarach 60x30 cm.

Smarujemy ciasto konfiturą, zostawiając 2 cm marginesu.

Rolujemy ciasto i kroimy w plastry 2 cm.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w piekarniku około 25 min w temperaturze 200°C.

4

Po ostygnięciu drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Uwielbiam domowe wypieki, ten przepis trzeba wypróbować.
Bacardi
Świetne puszyste ciasto
Aleksandra J
Bardzo dobre ślimaki z powidłem 😊
fiziowaaa
Ja zrobiłam zawijasy, pycha :D
Lalaxo
Nic tylko zajadac!
Ewusia1222
Wspaniałe, wsadziłam do formy i odrywałam :)