Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżówki z powidłami

Opis wykonania

Domowy smak ciasta drożdżowego i przepysznych powideł śliwkowych to gwarancja deseru idealnego. A do tego jeszcze ten zapach w całym domu!

Drożdżówki z powidłami - krok 1

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem (150 ml) i 100 g mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. 

Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę.

Gdy rozczyn zwiększy objętość, dodajemy masę z żółtek, resztę mąki oraz mleko.

Drożdżówki z powidłami - krok 2

Wyrabiamy starannie, aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić brzegów robota. 

Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza, wlewamy masło i wyrabiamy jeszcze przez 10-15 minut.

Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdżówki z powidłami - krok 3

Z ciasta wykrój i rozwałkuj prostokąt o gr. 1 cm i wymiarach 60x30 cm.

Smarujemy ciasto konfiturą zostawiając 2 cm marginesu.

Rolujemy ciasto i kroimy w plastry 2 cm.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy około 25 min w temperaturze 200°C.

Drożdżówki z powidłami - krok 4

Po ostygnięciu drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.