Dynia & mango
4 porcje
30 min
Łatwe
Słoneczny krem z dyni z aromatycznym chutneyem z mango. Daj się skusić!
Składniki
1 szt. batat
dynia piżmowa
2 łyżka chutney z mango
2 szt. szalotki
1 szczypta gałka muszkatołowa
olej roślinny
3/4 szklanka woda
4 szczypta czarnuszka
1 szczypta sól morska gruboziarnista
Dynia & mango
Dynia & mango
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Proporcje dyni do batatów zależą od nas. Ja wybrałam 2:1., czyli mój batat był dwa razy mniejszy niż moja dynia. Oba obrane i pokrojone w kostkę ugotowałam na parze do miękkości. Następnie dość grubo posiekaną szalotkę podsmażyłam na odrobinie oleju (taka patelnia niestety). Dodałam do niej dwie łyżki stołowe chutney z mango, a następnie ugotowaną dynię i bataty. Całość zarumieniamy i zostawiamy do wystudzenia.W malakserze doprawiamy wszystko odrobiną soli i świeżo startą gałką muszkatołową (z pół łyżeczki). Miksujemy dolewając odrobinę wody, by uzyskać zadowalającą nas gęstość. Przed spożyciem podgrzewamy intensywnie mieszając i posypujemy odrobiną ziaren czarnuszki bezpośrednio na talerzu. I jest pysznie!
Komentarze