Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słoneczny krem z dyni z aromatycznym chutneyem z mango. Daj się skusić!

Składniki

1 szt. batat
dynia piżmowa
2 łyżka chutney z mango
2 szt. szalotki
1 szczypta gałka muszkatołowa
olej roślinny
3/4 szklanka woda
4 szczypta czarnuszka
1 szczypta sól morska gruboziarnista

Opis wykonania

Proporcje dyni do batatów zależą od nas. Ja wybrałam 2:1., czyli mój batat był dwa razy mniejszy niż moja dynia. Oba obrane i pokrojone w kostkę ugotowałam na parze do miękkości. Następnie dość grubo posiekaną szalotkę podsmażyłam na odrobinie oleju (taka patelnia niestety). Dodałam do niej dwie łyżki stołowe chutney z mango, a następnie ugotowaną dynię i bataty. Całość zarumieniamy i zostawiamy do wystudzenia.W malakserze doprawiamy wszystko odrobiną soli i świeżo startą gałką muszkatołową (z pół łyżeczki). Miksujemy dolewając odrobinę wody, by uzyskać zadowalającą nas gęstość. Przed spożyciem podgrzewamy intensywnie mieszając i posypujemy odrobiną ziaren czarnuszki bezpośrednio na talerzu. I jest pysznie!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Czy ktoś próbował już tego przepisu? Jakie są wasze opinie?