Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Intrygujący dżem o nietypowej barwie i wyjątkowym smaku.

Składniki

1 kg - pomidorów zielonych
500 g - cukru
- sok z cytryn (z 2 sztuk + skórka)
1-2 łyżeczki - soli

Opis wykonania

Warzywne dżemy są coraz bardziej popularne. Wyróżnia je intensywny kolor oraz wyrazisty smak.

Opis przygotowania:

  1. Blenderem zmiksuj pomidory, w miarę możliwości, na gładką masę.
  2. Następnie przełóż ją na patelnię i podsmażaj około 15 minut, aby cześć wody odparowała. Dodaj cukier i podsmażaj kolejne 15 minut. Jeżeli całość będzie dalej płynna wydłuż czas smażenia do 30 minut.
  3. Gdy całość zacznie gęstnieć dodaj sok i skórkę z cytryny.
  4. Gorący dżem rozlej do słoików i natychmiast zakręć. Odstaw do wystudzenia. Dżemy można zapasteryzować.

TIP

  • Pomidory wykorzystane do tego przepisu powinny być twarde i jędrne.
  • Cytryny możesz zamienić na dużą pomarańczę. Wykorzystaj wtedy również skórkę.
  • Jeśli nie chcesz dżemu z pestkami, pomidory przed miksowaniem należy sparzyć, obrać ze skórki, a następnie uprażyć na patelni i przetrzeć przez sito.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych