Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekka i pożywna zupa, która kusi swym aromatem i niezwykłym smakiem.

Składniki

25 g ryż
1 szt. marchewka
1/4 szt. seler naciowy
1 szt. cebula
1 szt. banan
4 łyżka koncentrat pomidorowy
1/3 łyżeczka curry
1/4 łyżeczka gałka muszkatołowa
1/5 łyżeczka sól
1/5 łyżeczka pieprz
750 ml woda
1 łyżka masło
80 g bekon

Opis wykonania

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni usmażyć (na maśle) obrane i pokrojone warzywa oraz bekon pokrojony w drobną kostkę (lub słupki). Do garnka wlać około 750 ml zimnej wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dodać warzywa z patelni oraz ryż i banana. Całość zmiksować, doprawić do smaku (koncentratem pomidorowym - ja daję około 100g, curry, gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i zagotować. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać bekonem i groszkiem ptysiowym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Nie mogę się doczekać, aby zanurzyć łyżkę w tej pysznej zupie