Fasolowa pasta kanapkowa - smalczyk
4 porcje
Średnie
Pyszna pasta z fasoli! Na kromce żytniego chleba, z kiszonym ogórkiem smakuje wyśmienicie!
Składniki
2 szt. cebula
2/3 szklanka fasola
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
2 szt. jałowiec
4 szt. śliwki suszone
2 łyżka sos sojowy
1 szczypta majeranek
1 szczypta pieprz czarny
1 szczypta sól morska
2 łyżka olej
Fasolowa pasta kanapkowa - smalczyk
Fasolowa pasta kanapkowa - smalczyk
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości (gotowałam w szybkowarze 18 minut). Ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić przyprawy (ziele, jałowiec, liść), dodać cebulę i smażyć mieszając, na złoto-bursztynowy kolor. Cebulę ostudzić, przyprawy wyjąć.
Fasolę zmiksować blenderem na gładką masę, dolewając wodę i sos sojowy. Dosolić do smaku, doprawić pieprzem i majerankiem.
Śliwki pokroić w drobną kostkę. Ostudzoną cebulkę i śliwki dodać do pasty fasolowej, krótko zmiksować blenderem, żeby pozostały wyczuwalne kawałki cebulki i śliwek.
Pastę przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje z domowym chlebem i kiszonym ogórkiem;)
Smacznego!
Komentarze