Filet z dorsza w pomidorach
![Filet z dorsza w pomidorach](https://akademiasmaku.pl/storage/7218/conversions/filet-z-dorsza-w-pomidorach-4386-single.webp)
4 porcje
45 min
Średnie
4 (Ilość ocen: 1)
Filet z dorsza w pomidorach to idealny przepis na lekki i wykwintny posiłek.
Składniki
4 sztuki filetu z dorsza (ze skórą)
100 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 cytryny
Pieprz cytrynowy
Sól
Sos:
400 g mięsistych pomidorów
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
100 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego tymianku
Chili - do smaku
Filet z dorsza w pomidorach
Filet z dorsza w pomidorach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8255/conversions/3UlWpum3mcmQAp-thumb.webp)
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, podlewamy winem i bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Delikatnie miksujemy składniki.
Każdy filet z dorsza kroimy na 3 części, panierujemy w pieprzu cytrynowym i mące.
Porada
Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8256/conversions/wqhbQdOIeatUhu-thumb.webp)
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8257/conversions/HUxeEnXcqVFmdm-thumb.webp)
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy sosem pomidorowym. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Komentarze