Filet z dorsza w pomidorach
4 porcje
45 min
Średnie
4.5 (Ilość ocen: 2)
Filet z dorsza w pomidorach to idealny przepis na lekki i wykwintny posiłek.
Składniki
4 sztuki filetu z dorsza (ze skórą)
100 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 cytryny
Pieprz cytrynowy
Sól
Sos:
400 g mięsistych pomidorów
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
100 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego tymianku
Chili - do smaku
Filet z dorsza w pomidorach
Filet z dorsza w pomidorach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, podlewamy winem i bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Delikatnie miksujemy składniki.
Każdy filet z dorsza kroimy na 3 części, panierujemy w pieprzu cytrynowym i mące.
Porada
Rybę podajemy na gorąco lub schłodzoną.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy sosem pomidorowym. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
Komentarze