Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Filet z dorsza w pomidorach to idealny przepis na lekki i wykwintny posiłek.

Składniki

4 sztuki filetu z dorsza (ze skórą)
100 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 cytryny
Pieprz cytrynowy
Sól

Sos:
400 g mięsistych pomidorów
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
100 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego tymianku
Chili - do smaku

Opis wykonania

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, podlewamy winem i bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Delikatnie miksujemy składniki.
 

Każdy filet z dorsza kroimy na 3 części, panierujemy w pieprzu cytrynowym i mące.
 

Porada

Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.

Bosh Logo
Bosh

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony.
 

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy sosem pomidorowym. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Fajny przepis na szybki i zdrowy obiad. Mała uwaga - w składnikach do ryby jest sól, ale w opisie już brakuje informacji, żeby jej użyć :) To samo z cytrynami.

Powiązane przepisy