FIT OBIAD: Amarantus z dorszem i boczniakami w sosie pomidorowym
2 porcje
60 min
Średnie
Brakuje Ci pomysłu na zdrowy i pyszny obiad?
Składniki
100 g amarantusa
120 g filetu z dorsza
75 g boczniaków
1/2 papryki czerwonej
1/3 cebuli
1 niewielka marchewka
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki oleju kokosowego
250 ml pasty pomidorowej
50 ml mleczka kokosowego
zioła prowansalskie, biały pieprz, szczypta soli
FIT OBIAD: Amarantus z dorszem i boczniakami w sosie pomidorowym
FIT OBIAD: Amarantus z dorszem i boczniakami w sosie pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dorsz z amarantusem, boczniakami, papryką i marchewką w sosie pomidorowym to idealna, obiadowa propozycja dla dbających o linię.
Opis przygotowania:
- Dorsza skrop sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż cebulę i pokrojone boczniaki. Dodaj kawałki papryki oraz marchewkę (można ją odrobinę podgotować, by stała się bardziej miękka) pokrojoną w cienkie plasterki. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i smaż przez około 3 - 4 minuty, a następnie zalej pastą pomidorową z mleczkiem kokosowym.
- Dodaj rybę i duś przez około 15 minut.
- Amarantus ugotuj i połącz z rybą w sosie.
Komentarze