Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową
4 porcje
Średnie
Zapraszam na pyszną i zdrową przekąskę na bazie kaszki kukurydzianej. Z dodatkiem domowej pasty tuńczykowej posmakuje każdemu.
Składniki
3/4 szklanka polenta
2,5 szklanka bulion
1/3 łyżeczka sól himalajska
1 łyżka oregano suszone
1 szklanka rukola
10 szt. czarne oliwki
1 szt. tuńczyk w oleju
1 szt. serek śmietankowy
2 łyżeczka koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka pieprz
Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową
Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy kaszkę, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy.
Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki.
Komentarze