Dynia marynowana z goździkami i cynamonem
6 porcje
70 min
Średnie
Dynia z korzennymi przyprawami będzie idealnym deserem na długie, zimowe wieczory.
Składniki
1 średnia dynia
200 ml octu
5 łyżeczek kstylitolu
Szczypta soli
Cynamon
Kilka goździków
Estragon
FIT PRZEKĄSKA: Dynia marynowana z goździkami i cynamonem
FIT PRZEKĄSKA: Dynia marynowana z goździkami i cynamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sezon na dynię w pełni, więc warto wykorzystać ją do przygotowania przetworów na zimę. Dzięki temu w każdym momencie będziesz mógł cieszyć się pyszną, słodką przekąską.
Opis przygotowania:
- Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę, a następnie umieść w garnku z gotującą się wodą.
- Po 3 - 4 minutach odcedź pomarańczowe warzywo i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż do słoików i przygotuj zalewę.
- W tym celu zagotuj 800 ml wody, dodaj ocet, ksylitol, cynamon, goździki i estragon. Następnie zalej dynię i zakręć szczelnie słoik.
Komentarze