FIT PRZEKĄSKA: Śliwki w zalewie bez cukru
8 porcje
30 min
Łatwe
Domowe przetwory bez cukru? To możliwe!
Składniki
2,5 kg śliwek węgierek
200 g ksylitolu
35 goździków
1/2 gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
140 ml octu jabłkowego
2 litry wody
FIT PRZEKĄSKA: Śliwki w zalewie bez cukru
FIT PRZEKĄSKA: Śliwki w zalewie bez cukru
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marzysz o słodkich przekąskach, którymi będziesz mógł cieszyć całą zimę? Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj je w aromatycznej zalewie bez cukru.
Opis przygotowania:
- Śliwki umyj i przekrój na połowę (możesz również pozostawić je w całości, dokładnie nakłuwając), a następnie umieść je w dużym słoju (pojemność minimum 4 - 5 litrów).
- W dużym garnku gotuj wodę, dodaj przyprawy i ksylitol, a po chwili również ocet i pozostaw na ogniu przez około 2 - 3 minuty.
- Aromatycznym wywarem zalej śliwki, przykryj je szmatką i odstaw na 12 godzin.
- Następnie odcedź śliwki, a wywar ponownie doprowadź do wrzenia, jeszcze raz zalej śliwki, a następnie ponownie odstaw je na 12 godzin.
- Po tym czasie identyczny zabieg powtórz jeszcze raz.
- Na koniec przełóż śliwki do słoików, wywar po raz ostatni doprowadź do wrzenia, zalej słoiki, dokładnie zakręć i obróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia. W takiej postaci śliwki w zalewie mogą czekać aż do zimy.
Komentarze