Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

FIT PRZEKĄSKA: Śliwki w zalewie bez cukru

Opis wykonania

Domowe przetwory bez cukru? To możliwe!

Marzysz o słodkich przekąskach, którymi będziesz mógł cieszyć całą zimę? Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj je w aromatycznej zalewie bez cukru.

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyj i przekrój na połowę (możesz również pozostawić je w całości, dokładnie nakłuwając), a następnie umieść je w dużym słoju (pojemność minimum 4 - 5 litrów).
  2. W dużym garnku gotuj wodę, dodaj przyprawy i ksylitol, a po chwili również ocet i pozostaw na ogniu przez około 2 - 3 minuty.
  3. Aromatycznym wywarem zalej śliwki, przykryj je szmatką i odstaw na 12 godzin.
  4. Następnie odcedź śliwki, a wywar ponownie doprowadź do wrzenia, jeszcze raz zalej śliwki, a następnie ponownie odstaw je na 12 godzin.
  5. Po tym czasie identyczny zabieg powtórz jeszcze raz.
  6. Na koniec przełóż śliwki do słoików, wywar po raz ostatni doprowadź do wrzenia, zalej słoiki, dokładnie zakręć i obróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia. W takiej postaci śliwki w zalewie mogą czekać aż do zimy.

Bosch do kuchni