Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

FIT PRZEKĄSKA: Śliwki w zalewie bez cukru

FIT PRZEKĄSKA: Śliwki w zalewie bez cukru
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowe przetwory bez cukru? To możliwe!

Składniki

2,5 kg śliwek węgierek
200 g ksylitolu
35 goździków
1/2 gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
140 ml octu jabłkowego
2 litry wody

Opis wykonania

Marzysz o słodkich przekąskach, którymi będziesz mógł cieszyć całą zimę? Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj je w aromatycznej zalewie bez cukru.

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyj i przekrój na połowę (możesz również pozostawić je w całości, dokładnie nakłuwając), a następnie umieść je w dużym słoju (pojemność minimum 4 - 5 litrów).
  2. W dużym garnku gotuj wodę, dodaj przyprawy i ksylitol, a po chwili również ocet i pozostaw na ogniu przez około 2 - 3 minuty.
  3. Aromatycznym wywarem zalej śliwki, przykryj je szmatką i odstaw na 12 godzin.
  4. Następnie odcedź śliwki, a wywar ponownie doprowadź do wrzenia, jeszcze raz zalej śliwki, a następnie ponownie odstaw je na 12 godzin.
  5. Po tym czasie identyczny zabieg powtórz jeszcze raz.
  6. Na koniec przełóż śliwki do słoików, wywar po raz ostatni doprowadź do wrzenia, zalej słoiki, dokładnie zakręć i obróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia. W takiej postaci śliwki w zalewie mogą czekać aż do zimy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Super, polecam