Fit tarta z chmurką na żytnim spodzie z gruszkami, jabłkami i kardamonem
8 porcje
65 min
Łatwe
Składniki
Fit tarta z chmurką na żytnim spodzie z gruszkami, jabłkami i kardamonem
Fit tarta z chmurką na żytnim spodzie z gruszkami, jabłkami i kardamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę, żółtka, ksylitol i miękkie! masło wkładamy do miski, wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 15 minut. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na podpieczonym spodzie układamy naprzemiennie: rząd gruszek, rząd jabłek itd., owoce posypujemy kardamonem i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie do miski wkładamy białka i ubijamy a sztywną pianę, dodajemy ksylitol i ubijamy do czasu, aż się rozpuści. Naszą chmurkę wykładamy na owoce i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Tarta najlepiej smakuje następnego dnia, gdy soki z owoców wniknął do ciasta. PYSZNA i ZDROWA!
Komentarze