Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Foglie dulivo agli spinaci z pomidorkami cherry i kurczakiem

Foglie dulivo agli spinaci z pomidorkami cherry i kurczakiem
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny włoski makaron z semoliny, świeże pomidorki cherry i estragonowy kurczak to składniki tego prostego dania. Tyle wiosny na tym talerzu,

Składniki

500 g makaron
300 g pomidorki cherry
1/2 szt. sok z cytryny
1 szt. filet z kurczaka
1 łyżka estragon
1 szczypta sól, pieprz do smaku
1 szt. pęczek kopru włoskiego
1 szt. ząbek czosnku
3-4 łyżka oliwa z oliwek
10 szt. świeża bazylia
1 łyżka parmigiano reggiano

Opis wykonania

Pierś kurczaka kroimy w paski i marynujemy w estragonie, pieprzu i soli. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek i zrumieniamy go na złoty kolor. Następnie wkładamy kurczaka i zmniejszamy ogień. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, a gdy mięso jest już gotowe, na patelnię wrzucamy, przekrojone na w pół pomidorki i posiekany koper. Dodajemy makaron i wlewamy sok z cytryny i chwilę dusimy. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku i posypujemy z wierzchu serem i posiekaną, świeżą bazylią. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Szanujemy Twoją prywatność
Gdy przeglądasz naszą stronę, chcielibyśmy wykorzystywać pliki cookies i inne podobne technologie do zbierania danych (m.in. adresy IP, inne identyfikatory internetowe) w trzech głównych celach: by analizować statystyki ruchu na stronie, by kierować do Ciebie reklamy w innych miejscach w internecie, by wyświetlać Ci filmy na naszej stronie. Kliknij poniżej, by wyrazić zgodę albo przejdź do ustawień, aby dokonać szczegółowych wyborów co do plików cookies.