Jajeczna zapiekanka z warzywami - frittata
4 porcje
Średnie
To kolejna propozycja na lekki obiad z dużą ilością warzyw, jak znalazł na wiosnę. Do tego pyszne wiejskie jajka.
Składniki
1/2 szklanka fasolka szparagowa
1 szt. mała cukinia
1 szt. ząbek czonsku
4 szt. jaja wiejskie
2 łyżka serek śmietankowy
mielony czarny pieprz
płatki chili
1 łyżeczka masło do smażenia
1 łyżeczka posiekana natka pietruszki
4 szt. pomidorki koktajlowe
Frittata z warzywami
Frittata z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na półplasterki.
W miseczce ubijamy jajka, dodajemy serek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, układamy na nich fasolkę, cukinię i posypujemy płatkami chili. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy.
Gdy jajka z góry się zetną, frittatę posypujemy natką pietruszki, ozdabiamy pomidorkami i od razu podajemy.
Komentarze