Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa hodowana jest w Ameryce Południowej i Środkowej od blisko siedmiu tysięcy lat, a do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze, dzięki czemu w XVI wieku rozsmakowali się w...
Czytaj więcej
Fasolka szparagowa hodowana jest w Ameryce Południowej i Środkowej od blisko siedmiu tysięcy lat, a do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze, dzięki czemu w XVI wieku rozsmakowali się w niej Francuzi, a następnie cały kontynent.
Fasolka szparagowa - wartości odżywcze
Fasolka szparagowa (żółta i zielona) to przede wszystkim cenne źródło kwasu foliowego, dlatego szczególnie zaleca się ją kobietom w ciąży. To także doskonałe źródło cennych składników odżywczych dla każdego z nas. W tym niepozornym warzywie znajdziemy między innymi witaminę C, E i A, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy oraz poprawia układ krążenia dzięki zawartości wapnia i witaminy B6. W 100 g zawiera jedynie 31 kcal.
Dania z fasolki szparagowej. Pyszne i sprawdzone!
Jeśli lubisz klasyczne leczo, a w lodówce została Ci odrobina fasolki, wypróbuj przepis na leczo z fasolką szparagową – smakuje wyśmienicie, a do tego przygotujesz je w duchu zero waste! Nic się nie zmarnuje.
Amatorzy zup z pewnością rozsmakują się w:
-
aksamitnym kremie z fasolki szparagowej,
-
warzywnym włoskim minestrone,
-
pikantnej meksykańskiej jarzynówce,
-
dietetycznej zupie fasolkowo-cukiniowej.
Dodatek warzyw do dań mięsnych to pomysł na przemycenie zieleniny. Zastępując warzywami część mięsa w gulaszu, zmniejszysz kaloryczność dania. W tym temacie polecamy przepis na orientalną wołowinę z makaronem i warzywami.
Sezon na świeżą fasolkę to także idealny moment na zdrowe warzywne sałatki: z pomidorami, ziemniakami i fasolką lub sałatkę nicejską z tuńczykiem.
Jeśli lubisz domowe zapasy na zimę, polecamy przetwory z fasolki szparagowej – zimą, kiedy świeże warzywa i owoce nie smakują najlepiej, domowe przetwory to smaczne wspomnienie lata i idealna przekąska na imprezę albo dodatek do obiadu.
Jak ugotować fasolkę szparagową?
Dania z fasolki są łatwe w przygotowaniu, a jej ugotowanie także nie należy do skomplikowanych czynności. Oczyszczoną fasolkę (z obciętymi końcówkami) wrzucamy do gotującej, osolonej wody na około 20 minut. Podczas gotowania warto wyłowić 1–2 strąki i sprawdzić, czy jest już gotowa. Fasolka powinna być ugotowana al dente, ale nie twarda. Rozgotowana traci wiele z walorów smakowych.
Sprawdź więcej przepisów na fasolkę szparagową w Akademii Smaku!