Gofry bez glutenu, cukru i mleka
6 porcje
30 min
Średnie
Składniki
Gofry bez glutenu, cukru i mleka
Gofry bez glutenu, cukru i mleka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żółtka oddziel od białek. Do miski wrzuć żółtka i rozmąć ze stewią. Następnie dolej wodę. Dosyp mąki i sodę. Ubij pianę z białek i dodaj do powstałej masy. Delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj amarantus. Gofrownicę przetrzyj, zwilżonym w oleju kokosowym, ręcznikiem papierowym. Ciasto nalewaj do nagrzanej gofrownicy, czas pieczenia zależy już od mocy sprzętu. Gofry wyłóż gdy będą złociste. Dodatki są już kwestią gustu. Ja jednak pozostaje wierna idei „detoksu” i wybrałam składniki mieszczące się w tym kanonie. A mianowicie, masło z nerkowców. Poza tym orzechy nerkowca i jagody goi. Samo zdrowie. Zero zbędnych kalorii i ulepszaczy. Nawet na ścisłej diecie nie trzeba odmawiać sobie przyjemności.
Komentarze