Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gofry bez glutenu, cukru i mleka

Opis wykonania

Czy można stworzyć gofry będąc na diecie bez mleka, cukru i glutenu? Oczywiście, wystarczy tylko trochę fantazji. Oto wersja zdrowa i wartościowa, idealna na śniadanie lub deser.

Żółtka oddziel od białek. Do miski wrzuć żółtka i rozmąć ze stewią. Następnie dolej wodę. Dosyp mąki i sodę. Ubij pianę z białek i dodaj do powstałej masy. Delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj amarantus. Gofrownicę przetrzyj, zwilżonym w oleju kokosowym, ręcznikiem papierowym. Ciasto nalewaj do nagrzanej gofrownicy, czas pieczenia zależy już od mocy sprzętu. Gofry wyłóż gdy będą złociste. Dodatki są już kwestią gustu. Ja jednak pozostaje wierna idei „detoksu” i wybrałam składniki mieszczące się w tym kanonie. A mianowicie, masło z nerkowców. Poza tym orzechy nerkowca i jagody goi. Samo zdrowie. Zero zbędnych kalorii i ulepszaczy. Nawet na ścisłej diecie nie trzeba odmawiać sobie przyjemności.