Gofry ziemniaczane
3 porcje
40 min
Łatwe
Bezglutenowe gofry ziemniaczane z sosem czosnkowym
Składniki
215 g po obraniu szt. Ziemniaki
1 jajko
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka oleju kokosowego,
sól, pieprz, tymianek
Gofry ziemniaczane
Gofry ziemniaczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
-215 g ziemniaków (po obraniu) -1 jajko -2 płaskie łyżki mąki (u mnie ryżowa) -sól, pieprz, wędzona papryka, odrobina czosnku i tymianku -olej/masło ✔ziemniaki ugotowac, bardzo dokładnie ubić ✔dodać resztę składników, porządnie wymieszać ✔gofrownicę wysmarowac tłuszczem (dokladnie!) ✔wyłożyć równo ciasto, smazyc ok 3 minuty bez zamykania gofrownicy, po tym czasie już przykryć i poczekać jeszcze kilka minut (zależy od mocy gofrownicy) co jakiś czas kontrolując ✔kiedy są już sztywne delikatnie podwadzając wyjmujemy.
Komentarze