Gołąbki z fetą w bekonie
4 porcje
Średnie
Gołąbki z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem fety, zawinięte w bekon, w paście pomidorowej.
Składniki
biała kapusta
Masa mięsna:
bułka
mała cebula, siekana
500 g różnego mięsa mielonego
jajko
sól
pieprz
50 g oryginalnej greckiej fety
plastrów bekonu/ogonówki
Gołąbki z fetą w bekonie
Gołąbki z fetą w bekonie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kapustę umyć i wyciąć głąb. Włożyć do garnka z wodą i zagotować na płycie. Następnie nieco zmniejszyć intensywność grzania i dalej gotować przez ok. 10 minut, aby liście można było oderwać. Wyjąć kapustę z garnka i oderwać sześć dużych liści. Bułkę namoczyć, a następnie dobrze odcisnąć. Z bułki,.cebuli, mięsa mielonego i jajka utworzyć masę mięsną. Masę doprawić, podzielić sześć porcji i do każdej włożyć kawałek sera feta. Każdą porcję owinąć liściem kapusty. Spiąć wykałaczkami i owinąć dwoma plastrami bekonu/ogonówki. Pastę pomidorową włożyć do naczynia. Następnie włożyć gołąbki, gotować i zrumienić w otwartym naczyniu w podany sposób.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 170-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 25-30 minut.
Wskazówka: z pozostałej kapusty można przygotować jarzynkę lub sałatkę.
Komentarze