Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gołąbki z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem fety, zawinięte w bekon, w paście pomidorowej.

Składniki

biała kapusta
Masa mięsna:
bułka
mała cebula, siekana
500 g różnego mięsa mielonego
jajko
sól
pieprz
50 g oryginalnej greckiej fety
plastrów bekonu/ogonówki

Opis wykonania

Kapustę umyć i wyciąć głąb. Włożyć do garnka z wodą i zagotować na płycie. Następnie nieco zmniejszyć intensywność grzania i dalej gotować przez ok. 10 minut, aby liście można było oderwać. Wyjąć kapustę z garnka i oderwać sześć dużych liści. Bułkę namoczyć, a następnie dobrze odcisnąć. Z bułki,.cebuli, mięsa mielonego i jajka utworzyć masę mięsną. Masę doprawić, podzielić sześć porcji i do każdej włożyć kawałek sera feta. Każdą porcję owinąć liściem kapusty. Spiąć wykałaczkami i owinąć dwoma plastrami bekonu/ogonówki. Pastę pomidorową włożyć do naczynia. Następnie włożyć gołąbki, gotować i zrumienić w otwartym naczyniu w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 170-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 25-30 minut. Wskazówka: z pozostałej kapusty można przygotować jarzynkę lub sałatkę.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych