Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i marchewką wegetariańskie

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gołąbki są jarskie, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką.

Składniki

8 szt. kapusta liście
200 g pieczarki
2 szt. marchewka
2/3 szklanka kasza jaglana
1 szt. cebula
150 ml rosół
do smaku szczypta chilli
do smaku szczypta sól
do smaku szczypta pieprz
1 łyżka natka pietruszki siekana
3 łyżka olej rzepakowy
4 łyżka śmieta 30%

Opis wykonania

Ugotować 2/3 szklanki kaszy jaglanej z odrobiną soli i 1 łyżką oleju rzepakowego. Zajmie to ok. 15 minut, podczas gotowania mieszać od czasu do czasu, gdy czas minie zostawić kaszę pod przykryciem. Z kapusty wykroić głąb i sparzyć lekko kapustę. Liście rozdzielić. Ściąć delikatnie nerwy liściowe. Pieczarki posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i podsmażyć na 1 oleju rzepakowego, doprawić solą i chili. Wymieszać duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawić do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy liść kapusty posolić, a następnie nakładać po ok. 1,5 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Zrobić 8 gołąbków. Gołąbki ułożyć na patelni i podsmażyć delikatnie z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalać 1 szklanką rosołu, dodać 2 pieczarki pokrojone w plastry, dodać śmietanę. Przykryć pokrywką i dusić około 10 minut aż gołąbki będą miękkie. Posypać natką pietruszki. Gołąbki podawać ze świeżą bagietką.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Moje pierwsze wegetariańskie gołąbki, wyszły na prawdę pysznie
Ewusia1222
Wspaniałe danie
Aleksandra J
Dobre gołąbki 😊