Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i marchewką wegetariańskie

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gołąbki są jarskie, bez ryżu, a z powracającą do łask kaszą jaglaną, nie z mięsem – a z pieczarkami i tartą marchewką.

Składniki

8 szt. kapusta liście
200 g pieczarki
2 szt. marchewka
2/3 szklanka kasza jaglana
1 szt. cebula
150 ml rosół
do smaku szczypta chilli
do smaku szczypta sól
do smaku szczypta pieprz
1 łyżka natka pietruszki siekana
3 łyżka olej rzepakowy
4 łyżka śmieta 30%

Opis wykonania

Ugotować 2/3 szklanki kaszy jaglanej z odrobiną soli i 1 łyżką oleju rzepakowego. Zajmie to ok. 15 minut, podczas gotowania mieszać od czasu do czasu, gdy czas minie zostawić kaszę pod przykryciem. Z kapusty wykroić głąb i sparzyć lekko kapustę. Liście rozdzielić. Ściąć delikatnie nerwy liściowe. Pieczarki posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i podsmażyć na 1 oleju rzepakowego, doprawić solą i chili. Wymieszać duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawić do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy liść kapusty posolić, a następnie nakładać po ok. 1,5 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Zrobić 8 gołąbków. Gołąbki ułożyć na patelni i podsmażyć delikatnie z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalać 1 szklanką rosołu, dodać 2 pieczarki pokrojone w plastry, dodać śmietanę. Przykryć pokrywką i dusić około 10 minut aż gołąbki będą miękkie. Posypać natką pietruszki. Gołąbki podawać ze świeżą bagietką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Moje pierwsze wegetariańskie gołąbki, wyszły na prawdę pysznie