Greckie kotlety z pastą z bakłażana i pieczoną papryką
3 porcje
90 min
Średnie
Moja wariacja na temat kuchni greckiej – grillowane kotlety wołowe podane z pastą z bakłażana i warzywami.
Składniki
400 g mięso mielone
1 szt. mała cebula
3 szt. ząbki czosnku
6 szt. suszone pomidory
15 szt. czarne oliwki
1 garść świeży tymianek
1 szt. bakłażan
1 garść świeża mięta
1 szt. czerwona papryka
1 szt. ogórek zielony
6 szt. chlebki pita
Greckie kotlety z pastą z bakłażana i pieczoną papryką
Greckie kotlety z pastą z bakłażana i pieczoną papryką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Paprykę i bakłażana wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około godzinę, obracając co jakiś czas (skórka ma się zrumienić a warzywa zmieknąć).
Paprykę wyjąć z piekarnika, wsadzić do miski i przykryć folią (lub do zamykanej torebki foliowej), pozostawić do ostygnięcia, następnie zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki.
Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć miąższ – zmiksować go z mięta, jednym ząbkiem czosnku i odrobiną oliwy.
Cebulę, 2 ząbki czosnku, suszone pomidory, oliwki i tymianek drobno posiekać (ja to zrobiłam w malakserze). Wymieszać z mięsem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i smażyć na grillu lub grillowej patelni przez około 3 minuty z każdej strony.
Podpieczone pity posmarować pastą z bakłażana i wypełnić kotletami oraz warzywami.
www.hashtaginstamom.wordpress.com
Komentarze