Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Greckie kotlety z pastą z bakłażana i pieczoną papryką

Greckie kotlety z pastą z bakłażana i pieczoną papryką
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Moja wariacja na temat kuchni greckiej – grillowane kotlety wołowe podane z pastą z bakłażana i warzywami.

Składniki

400 g mięso mielone
1 szt. mała cebula
3 szt. ząbki czosnku
6 szt. suszone pomidory
15 szt. czarne oliwki
1 garść świeży tymianek
1 szt. bakłażan
1 garść świeża mięta
1 szt. czerwona papryka
1 szt. ogórek zielony
6 szt. chlebki pita

Opis wykonania

Paprykę i bakłażana wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około godzinę, obracając co jakiś czas (skórka ma się zrumienić a warzywa zmieknąć). Paprykę wyjąć z piekarnika, wsadzić do miski i przykryć folią (lub do zamykanej torebki foliowej), pozostawić do ostygnięcia, następnie zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć miąższ – zmiksować go z mięta, jednym ząbkiem czosnku i odrobiną oliwy. Cebulę, 2 ząbki czosnku, suszone pomidory, oliwki i tymianek drobno posiekać (ja to zrobiłam w malakserze). Wymieszać z mięsem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i smażyć na grillu lub grillowej patelni przez około 3 minuty z każdej strony. Podpieczone pity posmarować pastą z bakłażana i wypełnić kotletami oraz warzywami. www.hashtaginstamom.wordpress.com
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych