Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Greckie kotlety z pastą z bakłażana i pieczoną papryką

Opis wykonania

Moja wariacja na temat kuchni greckiej – grillowane kotlety wołowe podane z pastą z bakłażana i warzywami.

Paprykę i bakłażana wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około godzinę, obracając co jakiś czas (skórka ma się zrumienić a warzywa zmieknąć). Paprykę wyjąć z piekarnika, wsadzić do miski i przykryć folią (lub do zamykanej torebki foliowej), pozostawić do ostygnięcia, następnie zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć miąższ – zmiksować go z mięta, jednym ząbkiem czosnku i odrobiną oliwy. Cebulę, 2 ząbki czosnku, suszone pomidory, oliwki i tymianek drobno posiekać (ja to zrobiłam w malakserze). Wymieszać z mięsem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i smażyć na grillu lub grillowej patelni przez około 3 minuty z każdej strony. Podpieczone pity posmarować pastą z bakłażana i wypełnić kotletami oraz warzywami. www.hashtaginstamom.wordpress.com