Kurczak z sosem jogurtowo-cytrynowym z grilla
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Przepis na kruchego i aromatycznego kurczaka.
Składniki
1,5 kg kurczaka eko lub zagrodowego
440 ml jogurtu greckiego
1/4 szklanki oliwy
2 kieliszki quzo lub innej anyżowej wódki
1 ostre chili
5 ząbków czosnku
1 kieliszek soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
Garść świeżej miety
1 marchewka
2 cebule szalotki
Kawałek imbiru
Sól i pieprz do smaku
Grillowany kurczak w jogurcie i cytrynie
Grillowany kurczak w jogurcie i cytrynie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sposobów na przyrządzenie kurczaka jest wiele. Jeśli masz chęć na nową odsłonę o cytrynowym posmaku koniecznie spróbuj grillowanego kurczaka w jogurcie i cytrynie!
Opis przygotowania:
- Kurczaka przekrój wzdłuż i wytnij kręgosłup. Każdą połówkę natrzyj solą i pieprzem.
- Wszystkie pozostałe składniki umieść w malakserze i zmiksuj na jednolitą masę, a nastepnie zalej nią kurczaka. Wstaw na noc do lodówki.
- Zamarynowane połówki kurczaka zawiń w folię aluminiową (każdą oddzielnie) i piecz około 20 min z każdej strony, co jakiś czas przekręcając.
- Po upływie 20 min odwiń je z foli i na mniejszym ogniu grilluj jeszcze około 10-15 min, aż ładnie się przyrumieni, a mięso wewnątrz uda będzie gotowe.
TIP
- Kurczaka najlepiej zamarynować 3-4 dni wcześniej i zamrozić go. Dzięki temu będzie bardziej kruchy i lepiej przejdzie smakiem.
Komentarze