Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak z sosem jogurtowo-cytrynowym z grilla

Opis wykonania

Przepis na kruchego i aromatycznego kurczaka.

Sposobów na przyrządzenie kurczaka jest wiele. Jeśli masz chęć na nową odsłonę o cytrynowym posmaku koniecznie spróbuj grillowanego kurczaka w jogurcie i cytrynie!

Opis przygotowania:

  1. Kurczaka przekrój wzdłuż i wytnij kręgosłup. Każdą połówkę natrzyj solą i pieprzem.
  2. Wszystkie pozostałe składniki umieść w malakserze i zmiksuj na jednolitą masę, a nastepnie zalej nią  kurczaka. Wstaw na noc do lodówki.
  3. Zamarynowane połówki kurczaka zawiń w folię aluminiową (każdą oddzielnie) i piecz około 20 min z każdej strony, co jakiś czas przekręcając.
  4. Po upływie 20 min odwiń je z foli i na mniejszym ogniu grilluj jeszcze około 10-15 min, aż ładnie się przyrumieni, a mięso wewnątrz uda będzie gotowe.

TIP

  •  Kurczaka najlepiej zamarynować 3-4 dni wcześniej i zamrozić go. Dzięki temu będzie bardziej kruchy i lepiej przejdzie smakiem.