Przepis na kruchego i aromatycznego kurczaka.
Sposobów na przyrządzenie kurczaka jest wiele. Jeśli masz chęć na nową odsłonę o cytrynowym posmaku koniecznie spróbuj grillowanego kurczaka w jogurcie i cytrynie!
Opis przygotowania:
- Kurczaka przekrój wzdłuż i wytnij kręgosłup. Każdą połówkę natrzyj solą i pieprzem.
- Wszystkie pozostałe składniki umieść w malakserze i zmiksuj na jednolitą masę, a nastepnie zalej nią kurczaka. Wstaw na noc do lodówki.
- Zamarynowane połówki kurczaka zawiń w folię aluminiową (każdą oddzielnie) i piecz około 20 min z każdej strony, co jakiś czas przekręcając.
- Po upływie 20 min odwiń je z foli i na mniejszym ogniu grilluj jeszcze około 10-15 min, aż ładnie się przyrumieni, a mięso wewnątrz uda będzie gotowe.
TIP
- Kurczaka najlepiej zamarynować 3-4 dni wcześniej i zamrozić go. Dzięki temu będzie bardziej kruchy i lepiej przejdzie smakiem.