Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kurczak z sosem jogurtowo-cytrynowym z grilla

Grillowany kurczak w jogurcie i cytrynie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na kruchego i aromatycznego kurczaka.

Składniki

1,5 kg kurczaka eko lub zagrodowego
440 ml jogurtu greckiego
1/4 szklanki oliwy
2 kieliszki quzo lub innej anyżowej wódki
1 ostre chili
5 ząbków czosnku
1 kieliszek soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
Garść świeżej miety
1 marchewka
2 cebule szalotki
Kawałek imbiru
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Sposobów na przyrządzenie kurczaka jest wiele. Jeśli masz chęć na nową odsłonę o cytrynowym posmaku koniecznie spróbuj grillowanego kurczaka w jogurcie i cytrynie!

Opis przygotowania:

  1. Kurczaka przekrój wzdłuż i wytnij kręgosłup. Każdą połówkę natrzyj solą i pieprzem.
  2. Wszystkie pozostałe składniki umieść w malakserze i zmiksuj na jednolitą masę, a nastepnie zalej nią  kurczaka. Wstaw na noc do lodówki.
  3. Zamarynowane połówki kurczaka zawiń w folię aluminiową (każdą oddzielnie) i piecz około 20 min z każdej strony, co jakiś czas przekręcając.
  4. Po upływie 20 min odwiń je z foli i na mniejszym ogniu grilluj jeszcze około 10-15 min, aż ładnie się przyrumieni, a mięso wewnątrz uda będzie gotowe.

TIP

  •  Kurczaka najlepiej zamarynować 3-4 dni wcześniej i zamrozić go. Dzięki temu będzie bardziej kruchy i lepiej przejdzie smakiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
soczysty i dobrze przyprawiony kurczaczek
Edi
Łatwe w przygotowaniu.
bsylvia
Kurczak łatwy w przygotowaniu i bardzo dobry - polecam!