Groszkowo-brokułowa zupa krem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Zupa krem dzięki której polubiłam taki format zupy. Ja, zagorzała fanka zupy, w której można odróżnić każdy składnik stałam się wyznawczynią zupy krem
Składniki
800 ml bulion warzywno-drobiowy
1,5 szklanka zielony mrożony groszek
1 szt. brokuł
1 szt. cebula
czosnek
100 g serek topiony
100 ml śmietanka 12%
1 łyżeczka słodka papryka
1 łyżeczka zioła prowansalskie
pieprz, sól do smaku
Groszkowo-brokułowa zupa krem
Groszkowo-brokułowa zupa krem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę drobno posiekać wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną klarowanego masła wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażyć. Na patelnię wlać dwie chochle bulionu, zamieszać, dodać do pozostałego bulionu. Do gotującego się wywaru wrzucić oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki różyczki brokuła oraz groszek, gotować do miękkości. Dodać serek pokrojony w kostkę, gotować do momentu aż się rozpuści. Dodać zioła i przyprawy. Zmiksować zupę na gładki krem po czym dodać śmietankę i ponownie zagotować. Podawać z grzanką lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze