Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej
4 porcje
30 min
Łatwe
Lubisz eksperymenty? Spróbuj grillowanych gruszek.
Składniki
2 twarde gruszki
1 l wody
10 łyżek cukru
Lód
4 łyżki sera pleśniowego z kamiennej góry
4 szczypty ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Folia aluminiowa
Garść rukwi wodnej
3 łyżki soku z cytryny
20 ml białego wytrawnego wina
Garść orzechów laskowych
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej
Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciekawe danie na grillowe przyjęcie! Gruszki przygotowane na grillu zyskują słodyczy, którą przełamuje ser pleśniowy i pesto z wodnej rukwi.
Opis przygotowania:
- Wodę zagotuj z cukrem i gotuj, aż powstanie lekka piana na wierzchu.
- Gruszki przekrój wzdłuż i łyżką wytnij gniazda nasienne.
- Gruszki wrzuć do syropu cukrowego i gotuj około 3 min, po czym dodaj do niego dużo lodu, tak by szybko ostygły.
- Każda połówkę ułóż na kawałku foli aluminiowej, a w miejsce gniazda włóż ser pleśniowy. Gruszki dokładnie zawiń w folię i piecz około 12 min.
- Orzechy upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu wraz z pozostałymi składnikami.
TIP
- Wybierz twarde gruszki, ponieważ miękkie mogą rozpaść się pod wpływem syropu.
- Do pesto możesz użyć też pikantnego czosnku niedźwiedziego.
Komentarze