Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej

Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Lubisz eksperymenty? Spróbuj grillowanych gruszek.

Ciekawe danie na grillowe przyjęcie! Gruszki przygotowane na grillu zyskują słodyczy, którą przełamuje ser pleśniowy i pesto z wodnej rukwi.



Opis przygotowania:



  1. Wodę zagotuj z cukrem i gotuj, aż powstanie lekka piana na wierzchu.

  2. Gruszki przekrój wzdłuż i łyżką wytnij gniazda nasienne.

  3. Gruszki wrzuć do syropu cukrowego i gotuj około 3 min, po czym dodaj do niego dużo lodu, tak by szybko ostygły.

  4. Każda połówkę ułóż na kawałku foli aluminiowej, a w miejsce gniazda włóż ser pleśniowy. Gruszki dokładnie zawiń w folię i piecz około 12 min.

  5. Orzechy upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu wraz z pozostałymi składnikami.

TIP



  • Wybierz twarde gruszki, ponieważ miękkie mogą rozpaść się pod wpływem syropu.

  • Do pesto możesz użyć też pikantnego czosnku niedźwiedziego.

Tomasz Jakubiak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla smakoszy!

Gdzie i kiedy powstał ruch Slow Food?