Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej

Opis wykonania

Lubisz eksperymenty? Spróbuj grillowanych gruszek.

Ciekawe danie na grillowe przyjęcie! Gruszki przygotowane na grillu zyskują słodyczy, którą przełamuje ser pleśniowy i pesto z wodnej rukwi.

Opis przygotowania:

  1. Wodę zagotuj z cukrem i gotuj, aż powstanie lekka piana na wierzchu.
  2. Gruszki przekrój wzdłuż i łyżką wytnij gniazda nasienne.
  3. Gruszki wrzuć do syropu cukrowego i gotuj około 3 min, po czym dodaj do niego dużo lodu, tak by szybko ostygły.
  4. Każda połówkę ułóż na kawałku foli aluminiowej, a w miejsce gniazda włóż ser pleśniowy. Gruszki dokładnie zawiń w folię i piecz około 12 min.
  5. Orzechy upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu wraz z pozostałymi składnikami.

TIP

  • Wybierz twarde gruszki, ponieważ miękkie mogą rozpaść się pod wpływem syropu.
  • Do pesto możesz użyć też pikantnego czosnku niedźwiedziego.