Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej
                                            4 porcje
30 min
Łatwe
                    Lubisz eksperymenty? Spróbuj grillowanych gruszek. 
                
                Składniki
2 twarde gruszki
                                                            1 l wody
                                                            10 łyżek cukru
                                                            Lód
                                                            4 łyżki sera pleśniowego z kamiennej góry
                                                            4 szczypty ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
                                                            Olej rzepakowy tłoczony na zimno
                                                            Folia aluminiowa
                                                            Garść rukwi wodnej
                                                            3 łyżki soku z cytryny
                                                            20 ml białego wytrawnego wina
                                                            Garść orzechów laskowych
                                                            Olej rzepakowy tłoczony na zimno
                                                    Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej
Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciekawe danie na grillowe przyjęcie! Gruszki przygotowane na grillu zyskują słodyczy, którą przełamuje ser pleśniowy i pesto z wodnej rukwi.
Opis przygotowania:
- Wodę zagotuj z cukrem i gotuj, aż powstanie lekka piana na wierzchu.
 - Gruszki przekrój wzdłuż i łyżką wytnij gniazda nasienne.
 - Gruszki wrzuć do syropu cukrowego i gotuj około 3 min, po czym dodaj do niego dużo lodu, tak by szybko ostygły.
 - Każda połówkę ułóż na kawałku foli aluminiowej, a w miejsce gniazda włóż ser pleśniowy. Gruszki dokładnie zawiń w folię i piecz około 12 min.
 - Orzechy upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu wraz z pozostałymi składnikami.
 
TIP
- Wybierz twarde gruszki, ponieważ miękkie mogą rozpaść się pod wpływem syropu.
 - Do pesto możesz użyć też pikantnego czosnku niedźwiedziego.
 
                            
Komentarze