Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej

Gruszki grillowane z serem pleśniowym i pesto z rukwi wodnej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lubisz eksperymenty? Spróbuj grillowanych gruszek.

Składniki

2 twarde gruszki
1 l wody
10 łyżek cukru
Lód
4 łyżki sera pleśniowego z kamiennej góry
4 szczypty ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Folia aluminiowa
Garść rukwi wodnej
3 łyżki soku z cytryny
20 ml białego wytrawnego wina
Garść orzechów laskowych
Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Opis wykonania

Ciekawe danie na grillowe przyjęcie! Gruszki przygotowane na grillu zyskują słodyczy, którą przełamuje ser pleśniowy i pesto z wodnej rukwi.

Opis przygotowania:

  1. Wodę zagotuj z cukrem i gotuj, aż powstanie lekka piana na wierzchu.
  2. Gruszki przekrój wzdłuż i łyżką wytnij gniazda nasienne.
  3. Gruszki wrzuć do syropu cukrowego i gotuj około 3 min, po czym dodaj do niego dużo lodu, tak by szybko ostygły.
  4. Każda połówkę ułóż na kawałku foli aluminiowej, a w miejsce gniazda włóż ser pleśniowy. Gruszki dokładnie zawiń w folię i piecz około 12 min.
  5. Orzechy upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu wraz z pozostałymi składnikami.

TIP

  • Wybierz twarde gruszki, ponieważ miękkie mogą rozpaść się pod wpływem syropu.
  • Do pesto możesz użyć też pikantnego czosnku niedźwiedziego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych