Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej

Opis wykonania

Gęsty gulasz na bazie łopatki czy karkówki wieprzowej z powodzeniem można uznać za jedno z najważniejszych dań narodowych Węgier. Pikantny i aromatyczny, z dużą ilością czerwonej papryki przypadnie do gustu miłośnikom esencjonalnych smaków. To doskonały pomysł zarówno na syty obiad, jak i element imprezowego menu.

Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej - krok 1

Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm przełóż do miski i dodaj 100 ml wody, olej, paprykę wędzoną, posiekany czosnek oraz cebulę (pokrojoną w piórka) i 1 łyżeczkę soli. Przykryj miskę i odstaw najlepiej na noc do lodówki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych  i pokrój w kostkę 2×2 cm.

Wyjmij mięso z lodówki i oczyść dokładnie z przypraw, czosnku i cebuli (ale nie wyrzucaj ich).

Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej - krok 2

Na płycie grzewczej w szerokim garnku rozpuść tłuszcz gęsi i obsmaż mięso z każdej strony przez ok. 10 minut, aż dobrze się przyrumieni. Podlej 200 ml bulionu, przykryj pokrywką i duś aż płyn odparuje, a mięso zacznie skwierczeć. Podlej kolejne 200 ml bulionu i kolejny raz przykryj – niech mięso jeszcze się dusi.

Jak odparuje cały płyn, dodaj marynatę z mięsa z cebulą i czosnkiem, dodaj paprykę i smaż przez 5 minut, cały czas mieszając.

Dodaj pozostałą część bulionu, pomidory oraz koncentrat pomidorowy.

Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej - krok 3

Tak przygotowany gulasz wieprzowy to danie uniwersalne, które doskonale smakuje z ziemniakami, kaszą, plackami ziemniaczanymi, a nawet z chlebem!

Bosch do kuchni