Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej

Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Gęsty gulasz na bazie łopatki czy karkówki wieprzowej z powodzeniem można uznać za jedno z najważniejszych dań narodowych Węgier. Pikantny i aromatyczny, z dużą ilością czerwonej papryki przypadnie do gustu miłośnikom esencjonalnych smaków. To doskonały pomysł zarówno na syty obiad, jak i element imprezowego menu.

Składniki

800 g łopatki wieprzowej
1 szt. papryki zielonej
1 szt. papryki czerwonej
250 g cebuli
4 ząbki czosnku
50 g smalcu gęsiego
200 g bardzo dojrzałych pomidorów
70 g koncentratu pomidorowego
- do smaku sól i pieprz
1 łyżka papryki wędzonej
30 ml oleju
1 l bulionu warzywnego
100 g szczypioru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
613.3 kcal
Tłuszcz
41.1 g
Węglowodany
15.1 g
Błonnik
47.8 g
Białko
5.6 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm przełóż do miski i dodaj 100 ml wody, olej, paprykę wędzoną, posiekany czosnek oraz cebulę (pokrojoną w piórka) i 1 łyżeczkę soli. Przykryj miskę i odstaw najlepiej na noc do lodówki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych  i pokrój w kostkę 2×2 cm.

Wyjmij mięso z lodówki i oczyść dokładnie z przypraw, czosnku i cebuli (ale nie wyrzucaj ich).

Krok 2

Na płycie grzewczej w szerokim garnku rozpuść tłuszcz gęsi i obsmaż mięso z każdej strony przez ok. 10 minut, aż dobrze się przyrumieni. Podlej 200 ml bulionu, przykryj pokrywką i duś aż płyn odparuje, a mięso zacznie skwierczeć. Podlej kolejne 200 ml bulionu i kolejny raz przykryj – niech mięso jeszcze się dusi.

Jak odparuje cały płyn, dodaj marynatę z mięsa z cebulą i czosnkiem, dodaj paprykę i smaż przez 5 minut, cały czas mieszając.

Dodaj pozostałą część bulionu, pomidory oraz koncentrat pomidorowy.

Porada

Obawiasz się, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Tak przygotowany gulasz wieprzowy to danie uniwersalne, które doskonale smakuje z ziemniakami, kaszą, plackami ziemniaczanymi, a nawet z chlebem!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewa Chadzińska
meega dobry przepis
Monka
Gorąco polecam przepis Naprawdę pyszne Ja wolę z natką pietruszki niż szczypiorkiem.
Magda
Do gulaszu dodałam pieczarki-moja słabość;) Pyszotka. Podałam z kopytkami.
Marta
Jednogarnkowy przepis, ułatwienie dla każdej mamy, i naprawdę dobrze smakuje.
MiszelPiszel
Świetny przepis. Najlepsze połączenie to gulasz i placki ziemniaczane!
Radosław
To danie to prawdziwa poezja smaku!
Lalaxo
Treściwe, smaczne i rozgrzewające, idealne danie na jesienne popołudnie.