Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej
Gulasz wieprzowy – przepis na klasyk kuchni węgierskiej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm przełóż do miski i dodaj 100 ml wody, olej, paprykę wędzoną, posiekany czosnek oraz cebulę (pokrojoną w piórka) i 1 łyżeczkę soli. Przykryj miskę i odstaw najlepiej na noc do lodówki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę 2×2 cm.
Wyjmij mięso z lodówki i oczyść dokładnie z przypraw, czosnku i cebuli (ale nie wyrzucaj ich).
Na płycie grzewczej w szerokim garnku rozpuść tłuszcz gęsi i obsmaż mięso z każdej strony przez ok. 10 minut, aż dobrze się przyrumieni. Podlej 200 ml bulionu, przykryj pokrywką i duś aż płyn odparuje, a mięso zacznie skwierczeć. Podlej kolejne 200 ml bulionu i kolejny raz przykryj – niech mięso jeszcze się dusi.
Jak odparuje cały płyn, dodaj marynatę z mięsa z cebulą i czosnkiem, dodaj paprykę i smaż przez 5 minut, cały czas mieszając.
Dodaj pozostałą część bulionu, pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
Porada
Obawiasz się, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Tak przygotowany gulasz wieprzowy to danie uniwersalne, które doskonale smakuje z ziemniakami, kaszą, plackami ziemniaczanymi, a nawet z chlebem!
Komentarze