Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Naleśnik na wytrawnie z piekarnika po holendersku

Opis wykonania

Dzisiaj chcę wam zaprezentować, naleśnik holenderski w moim wykonaniu. Jest on bardzo smaczny, puszysty doskonały na podwieczorek lub deser.

Do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni wkładamy patelnię, najlepiej, jeżeli macie żeliwną, ale nie koniecznie ważne, żeby nie miała uchwytów z tworzywa:) Patelnia musi się nagrzać. Jajka roztrzepać trzepaczką, wlać ciepłe mleko i razem połączyć. Na gorącą patelnię wkładamy masło i zamykamy piekarnik. Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę połączoną z solą i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe, lejemy na sam środek patelni, żeby masło równomiernie rozeszło się w kierunku brzegów, zamykamy piekarnik i czekamy, aż naleśnik wyrośnie i się zarumieni, wówczas jest gotowy.