Naleśnik na wytrawnie z piekarnika po holendersku
![Holenderski naleśnik](https://akademiasmaku.pl/storage/6136/conversions/holenderski-nalesnik-3280-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
Składniki
Holenderski naleśnik
Holenderski naleśnik
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni wkładamy patelnię, najlepiej, jeżeli macie żeliwną, ale nie koniecznie ważne, żeby nie miała uchwytów z tworzywa:) Patelnia musi się nagrzać. Jajka roztrzepać trzepaczką, wlać ciepłe mleko i razem połączyć. Na gorącą patelnię wkładamy masło i zamykamy piekarnik. Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę połączoną z solą i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe, lejemy na sam środek patelni, żeby masło równomiernie rozeszło się w kierunku brzegów, zamykamy piekarnik i czekamy, aż naleśnik wyrośnie i się zarumieni, wówczas jest gotowy.
Komentarze