Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Naleśnik na wytrawnie z piekarnika po holendersku

Holenderski naleśnik
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dzisiaj chcę wam zaprezentować, naleśnik holenderski w moim wykonaniu. Jest on bardzo smaczny, puszysty doskonały na podwieczorek lub deser.

Składniki

1\2 szklanka Mąka
1\2 szklanka Mleko ciepłe
2 szt. Jajka
1 szczypta Sól
1 łyżeczka Maslo
1\2 łyżeczka Cukier waniliowy do posypania
1\2 łyżka Konfitury lub dżem

Opis wykonania

Do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni wkładamy patelnię, najlepiej, jeżeli macie żeliwną, ale nie koniecznie ważne, żeby nie miała uchwytów z tworzywa:) Patelnia musi się nagrzać. Jajka roztrzepać trzepaczką, wlać ciepłe mleko i razem połączyć. Na gorącą patelnię wkładamy masło i zamykamy piekarnik. Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę połączoną z solą i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe, lejemy na sam środek patelni, żeby masło równomiernie rozeszło się w kierunku brzegów, zamykamy piekarnik i czekamy, aż naleśnik wyrośnie i się zarumieni, wówczas jest gotowy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych