Jaglana kokosanka (ciasto kokosowe z kaszy jaglanej) – wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe
9 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Jaglana kokosanka (ciasto kokosowe z kaszy jaglanej) – wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe
Jaglana kokosanka (ciasto kokosowe z kaszy jaglanej) – wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Orzechy dokładnie mielimy z namoczonymi wcześniej we wrzątku daktylami. Dodajemy 1 łyzkę oleju kokosowego i wyciągamy na blachę ( 24cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. MASA: Wypłukaną ( to ważne ) dwukrotnie kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na małym gonu do miękkości ( bez mieszania ), zostawiamy pod przykryciem do spulchnienia. Zalewamy mlekiem kokosowym, słodzimy, dodajemy ziarenka wanilii oraz kokos i olej kokosowy ( to co zostało ) – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką, budyniową masę. Wyciągamy na schłodzony spód i zostawiamy na ok. 3 godziny w lodówce. Smacznego!
Komentarze