Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Proste w przygotowaniu i rozpływające się w ustach ciasto.

Składniki

1 woreczek kaszy jaglanej
1 banan
1/2 kg jabłek
1 garść migdałów (ok. 10 sztuk)
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków żytnich
2 łyżki płatków migdałowych
1/2 laski wanilii
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu

Opis wykonania

Soczyste i słodkie jabłka doskonale komponują się z jaglanym spodem tarty.

Opis przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj na gęsto z dodatkiem laski wanilii. Następnie ugotowaną kaszę zmiksuj w malakserze z bananem i migdałami. Odstaw do przestudzenia.
  2. Jabłka umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Zasyp je cukrem zmieszanym z cynamonem.
  3. Około 3/4 masy z kaszy wyłoż w foremce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie na spodzie ułóż jabłka, tworząc spiralę lub równomierną warstwę. Jabłka zalej sokiem, który puściły pod wpływem cukru. Piecz kolejne 10 minut.
  4. Pozostałą jaglaną masę wymieszaj dokładnie z płatkami zbóż i migdałów. Wyłóż ją równomiernie na wierzchu tarty i piecz jeszcze 10-15 minut.

TIP

  • Jeśli masa jaglana po zmiksowaniu z bananem jest dość płynna, dodaj do niej 1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej.
  • Migdały możesz zastąpić dowolnymi orzechami.
  • Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub samym cynamonem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych