Proste w przygotowaniu i rozpływające się w ustach ciasto.
Soczyste i słodkie jabłka doskonale komponują się z jaglanym spodem tarty.
Opis przygotowania:
- Kaszę ugotuj na gęsto z dodatkiem laski wanilii. Następnie ugotowaną kaszę zmiksuj w malakserze z bananem i migdałami. Odstaw do przestudzenia.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Zasyp je cukrem zmieszanym z cynamonem.
- Około 3/4 masy z kaszy wyłoż w foremce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie na spodzie ułóż jabłka, tworząc spiralę lub równomierną warstwę. Jabłka zalej sokiem, który puściły pod wpływem cukru. Piecz kolejne 10 minut.
- Pozostałą jaglaną masę wymieszaj dokładnie z płatkami zbóż i migdałów. Wyłóż ją równomiernie na wierzchu tarty i piecz jeszcze 10-15 minut.
TIP
- Jeśli masa jaglana po zmiksowaniu z bananem jest dość płynna, dodaj do niej 1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej.
- Migdały możesz zastąpić dowolnymi orzechami.
- Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub samym cynamonem.