Deser jaglany bounty
3 porcje
35 min
Łatwe
Składniki
Jaglane bounty – kokosowy, zdrowy deser
Jaglane bounty – kokosowy, zdrowy deser
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kasze jaglaną dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu mieszając co jakiś czas – kasza lubi się przypalić. Kiedy kasza wpije prawie całą wodę dolewamy 2 szklanki mleka kokosowego i gotujemy aż całe mleko zniknie, a kasza będzie bardzo mięciutka, prawie rozgotowana. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, słodzimy masę i miksujemy w razie potrzeby. W misce metalowej nad parą wodną rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Kiedy się rozpuści lekko studzimy i dodajemy mleko w temperaturze pokojowej. Masa powinna zgęstnieć. A dodatek mleka i oleju sprawi, że czekolada będzie się ładnie kroić. Deser przekładamy do słoiczków lub szklanek warstwami. Podajemy schłodzone.
Komentarze