Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pożywny, lekkostrawny deser, pełen energii pochodzenia roślinnego. Kokosowo-czekoladowy deser z kaszą jaglaną jest pełen wartości odżywczych.

Składniki

100 g kasza jaglana
2 szklanka woda
2 szklanka mleko kokosowe
150 g wiórki kokosowe
100 g gorzka czekolada
1 łyżka olej kokosowy
3 łyżka mleko kokosowe (do polewy)
1 łyżka cukier/miód

Opis wykonania

Kasze jaglaną dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu mieszając co jakiś czas – kasza lubi się przypalić. Kiedy kasza wpije prawie całą wodę dolewamy 2 szklanki mleka kokosowego i gotujemy aż całe mleko zniknie, a kasza będzie bardzo mięciutka, prawie rozgotowana. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, słodzimy masę i miksujemy w razie potrzeby. W misce metalowej nad parą wodną rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Kiedy się rozpuści lekko studzimy i dodajemy mleko w temperaturze pokojowej. Masa powinna zgęstnieć. A dodatek mleka i oleju sprawi, że czekolada będzie się ładnie kroić. Deser przekładamy do słoiczków lub szklanek warstwami. Podajemy schłodzone.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
wylałam do podłużnej formy i zrobiłam batony, mniam!
Aleksandra J
Ostatnio mam słabość do kokosa więc ten deser wpasował się idealnie ☺️